Hlavní obsah

I v létě můžete ušetřit na energiích. Jak na to

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obavy Čechů ze zdražování sílí. Od dubna devět z deseti domácností zaznamenalo rostoucí ceny u potravin a nákladů na bydlení včetně energií. Ty zdražily řadě rodin za rok několikanásobně. Čtvrtina domácností se už proto musela se svými výdaji uskromnit, ukázal aktuální průzkum agentury Ipsos.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Ve spolupráci se spotřebitelskou organizací dTest a tvůrci kalkulátoru setrim.cz přinášíme souhrn rad, jak nejen během nadcházející zimy, ale už teď v létě lze v bytě či domě ušetřit na energiích.

Nový spotřebič se může vyplatit

Není třeba hned vyhazovat výrobky, které dobře slouží, ale pokud máte v domácnosti deset nebo patnáct let starou pračku nebo ledničku, tak byste nad tím možná měli uvažovat. Pořizovací náklady jsou vyšší, ale nové výrobky spotřebovávají výrazně méně energie.

„Při dnešních vysokých cenách elektrické energie se taková investice velmi brzy vrátí. Při nákupu doporučujeme sledovat vedle cenovky i energetický štítek s údaji o energetické třídě. Na rozdíly ve spotřebě výrobků upozorňujeme čtenáře prakticky v každém testu domácích spotřebičů. Z výsledků měření je patrné, že rozdíl může být klidně i 30 procent,“ upozorňuje mluvčí dTestu Jaroslav Švehla.

Češi se obávají drahých energií, už hledají úsporná řešení, ukázal průzkum

Ekonomika

Kuchyně

Snížit spotřebu, která se projeví ve výsledných účtech za energie, lze už třeba jen drobnou změnou v návycích při vaření v kuchyni. Stačí při vaření používat pokličku, čímž zkrátíte dobu vaření až o polovinu a ušetříte tedy až 50 procent energie.

Důležité je také používat správnou velikost plotýnky a více plánovat – připravit v rozpálené troubě více jídel najednou. Energie se také šetří, když necháte jídlo tzv. dojít ve vypnuté chladnoucí troubě či na plotýnce.

Největším „žroutem“ je lednička, proto je důležité nenechávat ji dlouho otevřenou a myslet i na její správné umístění

„Varná konvice má velkou spotřebu a používá se prakticky denně, proto je dobré si vždy otočením vodovodního kohoutku vzpomenout na účty za elektřinu a napustit právě v množství, které potřebujete ohřát. Nikoliv konvici plnit až po okraj,“ radí Švehla.

Největším „žroutem“ energií je lednička, proto je důležité nenechávat ji dlouho otevřenou a myslet i její na správné umístění. Měla by stát daleko od zdroje tepla, ideálně ne na přímém slunci a 5 až 10 centimetrů od zdi.

V chladicí části není zapotřebí teploty nižší než 5 stupňů Celsia, v mrazicí stačí nastavit hodnotu mínus 18 stupňů. Před koupí chladničky je dobré zvážit vhodnou velikost.

Češi rozhodně nepatří mezi energeticky nejúspornější evropské národy

Finance

Poloprázdná chladnička spotřebovává mnohem více energie, protože při jejím otevření dochází k větší výměně vzduchu.

Pračka

Pustíte myčku každý večer a pračku pokaždé, kdy vás to napadne, anebo až když jsou opravdu plné? Je výhodnější prát prádlo při nižší teplotě. Zpravidla experti doporučují zvolit program na 30 °C a prát pouze ve chvíli, kdy jste schopni pračku naplnit na doporučené maximum.

Výběr ekologického programu s nižší teplotou platí pro myčky na nádobí. Pokud máte nárok na dvoutarifovou sazbu, používejte spotřebiče, u kterých to lze provádět, ideálně v době, kdy běží levnější tarif.

Jak doma hospodařit s energiemi

Jak na to

Osvětlení

Vhodné je mít více světel v místnosti a ty podle potřeby rozsvěcet. Možná vám výměna typu osvětlení až dosud připadala zbytečná. „Pořízení úsporných LED svítidel oproti klasickým žárovkám ale může přinést spotřebu nižší o 80 procent,“ říká Švehla. Některá jednoduchá úsporná opatření lze zavést prakticky okamžitě a bez větších nákladů.

Sprcha místo vany

Úspor lze také dosáhnout tím, že místo koupání se členové domácnosti sprchují. Čtyřminutová sprcha je třikrát až čtyřikrát úspornější než napuštěná vana. Každodenní sprcha místo vany ušetří podle energetického kalkulátoru setrim.cz, na jehož přípravě se podíleli odborníci portálu TZBinfo a společnosti ČEZ, až 0,90 megawatthodiny (MWh) energie. Zároveň se tím snižuje i spotřeba vody, která za rok podle dat Českého statistického úřadu zdražila v průměru téměř o pětinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám