Hlavní obsah

Jak doma hospodařit s energiemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyplatí se zateplit dům plněnými cihlami, které mají z výroby integrovanou izolaci, např. minerální vatu či polystyren? Nebo je lepší zateplit objekt klasickou fasádní izolací, třeba minerální vatou? Takové otázky si kladou zřejmě mnozí investoři při stavbě domu. A co domácí fotovoltaická elektrárna? Jak ji co nejlépe využívat...?

Foto: Korado

Radiátor Radik Combi Vk je k dostání ve více rozměrech: výška je vždy 600 mm a šířka v pěti variantách od 800 do 1600 mm i barevných provedeních. Cena 17 556 Kč

Článek

Výrobci termoizolačních cihel slibují dobré izolační vlastnosti a rychlý postup výstavby. Při tomto způsobu zateplení je však důležité důsledně dodržet technologický postup, např. při zdění a uložení konstrukčních prvků (stropů a překladů). Jakákoli nepřesnost může vést ke vzniku úniku a tepelných mostů.

Když se rozhodneme pro fasádní zateplení, dokonalá přesnost není tak velkou chybou. Fasádní zateplení obalí dům jako kabát a zabrání únikům tepla. Také je dobré pamatovat na to, že zeď z termoizolačních cihel je tlustší než ta s venkovním fasádním zateplením.

Pasivní dům lze postavit i z cihel

Tipy a trendy

Cihla, nebo fasádní izolace?

Obyčejná, 30cm cihla s vrstvou 16 cm minerální izolace má stejný tepelný odpor jako speciální, 44cm cihla s 28 cm integrované izolace. Za tloušťku 28 cm uvnitř si zákazník připlatí.

Foto: AVMI

Termoizolační plněné cihly nabízejí dobré izolační vlastnosti a poměrně rychlý postup výstavby.

Foto: AVMI

Minerální izolace má výraznou schopnost tlumit hluk. Zvolte ji, pokud bydlíte u frekventované ulice.

Minerální vata na fasádě skvěle tlumí hluk. Rozdíl mezi vzduchovou neprůzvučností cihly plněné polystyrenem a cihly plněné vatou je až 9 dB ve prospěch té s minerální vatou. Proto je důležité zvážit, zda stavíte dům směrem do hlučné ulice, či chcete bydlet v klidu přírody.

Pět tipů, jak omezit hluk pronikající do domácnosti zvenčí

Tipy a trendy

Co s přebytky z fotovoltaiky

Zájem o pořízení vlastní elektrárny prudce stoupá, což podporují rostoucí ceny energií a nestabilita na energetickém trhu.

Posílit svoji nezávislost a získat z toho maximum je možné při využívání akumulačních baterií nebo při prodávání přebytků nespotřebované energie zpět do společné sítě. To je výhodné pro všechny, kteří pravidelně vyrábějí více energie, než spotřebují, nebo nejsou schopni ji uložit do baterií pro pozdější využití.

Foto: bezDodavatele

Prodávat do sítě může s domácí fotovoltaikou téměř každý. Většina domácích elektráren, které jsou primárně určeny pro napájení rodinného domu, splňuje veškeré podmínky pro provoz bez licence či speciálních povolení.

Dodavatelů nabízejících výkup přebytečné energie je u nás několik. Ceny, které nabízejí, se ale různí, proto se vyplatí jednotlivé nabídky průběžně porovnávat.

Výhodné je najít si na trhu někoho, jehož výkupní ceny jsou fixovány na ceny velkoobchodního trhu. Za přebytečnou elektřinu dodanou do sítě dostanete stejně, kolik byste zaplatili za její odběr.

Mít vlastní elektřinu do zásoby? Jde to

Tipy a trendy

Topí úsporně i v létě

I přes letní sezonu se mohou vyskytnout chladné dny a možnost přitopit si je pak k nezaplacení. Dobrým tipem je určitě speciální radiátor, který lze provozovat ve dvou režimech vytápění. A to jak běžně v rámci teplovodní soustavy, tak i kombinovaně.

Díky elektrické topné tyči instalované přímo do radiátoru ho totiž lze využít jako samostatně sloužící zdroj tepla (elektrický přímotop) i mimo hlavní topnou sezonu, kdy je otopná soustava vypnutá. Je to bezvadné řešení třeba na chatu či chalupu a do prostor, kde byste jinak museli využívat klasické elektrické přímotopy.

Anketa

Myslíte si, že umíte hospodařit s energiemi?
Ano, rozhodně.
16,6 %
Snad ano...
20 %
Snažíme se, ale asi by šlo ještě něco zlepšit.
53 %
Moc ne.
6,3 %
Ne, my na tohle prostě nejsme.
4,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4790 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Vodu v bazénu vám ohřeje energie ze slunce

Máte rádi teplou vodu nebo si chcete prodloužit koupací sezonu? Pak není nic jednoduššího než si k bazénu pořídit solární ohřev vody. Díky němu budete mít...

Slabý článek domu? Půda. Zateplete ji

Rostoucí ceny energií vedou k úvahám, jak co nejvíce ušetřit. To lze výrazně ovlivnit zateplením domu. A je to často půda, kudy utíká teplo, a majitelé jí...

Výběr článků

Načítám