Hlavní obsah

Češi rozhodně nepatří mezi energeticky nejúspornější evropské národy

Česká republika se ve spotřebě energií domácností dlouhodobě drží nad průměrem Evropské unie. Elektřinou či plynem především vytápí, tam je spotřeba zdaleka nejvyšší. Ceny energií i závislost na zemním plynu však ovlivňují české domácnosti natolik, že se pouští do rekonstrukcí a investic do úsporného bydlení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Nedávno zveřejněná data Eurostatu naznačují, že české domácnosti mají velké rezervy v tom, aby mohly být považovány za domácnosti šetřící energiemi. V Evropě patří totiž mezi ty méně úsporné. Zatímco průměrná spotřeba v Evropské unii na domácnost byla v roce 2020 555 kilogramů ropného ekvivalentu (kgoe), v ČR to bylo 668 kgoe. Největší spotřebu energií mají Islanďané (1316 kgoe), naopak nejúspornější jsou Albánci (191 kgoe).

Vytápění o stupeň méně. EU se dohodla, jak snížit spotřebu plynu

Ekonomika

„Pokud se podíváme na země, které mají porovnatelné klimatické podmínky jako Česko, tak nejúsporněji hospodaří s energiemi Rumuni, největší spotřebu mají naopak v Lucembursku. Česko je zhruba uprostřed,“ komentoval zveřejněná čísla Eurostatu Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS).

Dvě třetiny spotřeby jdou na vytápění

Největší díl konečné spotřeby energie (68 procent) využijí české domácnosti na vytápění svých domů a bytů. Dalšími účely spotřeby jsou ohřev vody (17 procent), osvětlení a používání elektrických spotřebičů (7 procent) či vaření (6 procent).

Češi se obávají drahých energií, už hledají úsporná řešení, ukázal průzkum

Ekonomika

Z jedné třetiny konečnou spotřebu energie v českých domácnostech pokrývá zemní plyn, ze čtvrtiny pak elektřina. Obnovitelné zdroje tvořily pětinu, dále pak ropa a ropné produkty (12 procent) a získané teplo (8 procent). Jen malá část (3 procenta) je stále pokryta uhelnými produkty (tuhá paliva).

Rekonstrukce na úsporné bydlení

Mnohé domácnosti jsou na zemním plynu závislé. Jeho cena v posledních měsících enormně vzrostla, proto lidé hledají možnosti, jak do budoucna ušetřit. Jednou z možností jsou rekonstrukce.

Nedávný průzkum AČSS ukázal, že jen v letošním roce se do snížení energetické náročnosti své domácnosti prostřednictvím menší či větší rekonstrukce chce pustit každý desátý Čech.

Na nový byt už Češi nemají, nastává čas rekonstrukcí

Finance

Lidé nejčastěji plánují zlepšení vnitřní či vnější tepelné izolace bytů a domů, dále pak výměnu kotle, kamen nebo tepelného čerpadla. Zájem je i o instalaci fotovoltaických panelů nebo zařízení na využití dešťové vody.

„V letošním roce o fotovoltaické elektrárny evidujeme rekordní zájem, jelikož se pro realizaci fotovoltaiky rozhodli zejména ti, kteří o ní dlouhodobě přemýšleli. Důvodem je extrémní zdražení elektřiny. Očekáváme, že poptávka bude pokračovat i v příštím roce, kdy plánujeme instalaci více než 500 FVE,“ uvedl Tomáš Vlaštovka ze společnosti PERSOLA.

„I když investice do úsporného bydlení často představují velký zásah do rodinného rozpočtu, obvykle se nakonec vyplatí. Nejen že zvýší pohodu bydlení, ale také v určitém časovém horizontu zajistí návrat vynaložených nákladů,“ doplnil Šedivý.

Reklama

Výběr článků

Načítám