Hlavní obsah

Hypotéku lze využít i na proplacení nákladů

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Pokud jste koupi bytu či domu nebo třeba rekonstrukci financovali ze svých vlastních peněz a nyní vám tyto peníze chybí, můžete banku požádat o zpětné proplacení investovaných nákladů. Banky to klientům umožňují prostřednictvím účelových hypoték.

Foto: Profimedia.cz

Hypotékou můžete financovat i již vynaložené vlastní náklady do pořízení nemovitosti.

Článek

Pokud se dostanete do situace, kdy vás investice do pořízení bydlení finančně vyčerpala, není nic jednoduššího než zajít do banky a požádat o hypotéku. Prakticky všechny banky v současné době klientům investované náklady zpětně proplatí prostřednictvím svých standardních hypotečních úvěrů. Není tedy třeba žádat o žádný speciální produkt.

Profinancovat můžete investované náklady jak na pořízení nemovitosti či její rekonstrukci pro vlastní bydlení, tak pro rekreaci. „Zpětně proplatit je možné i majetkové vypořádání, dražbu, převod členských práv, povinností a členského podílu v bytovém družstvu nebo převod družstevního bytu do osobního vlastnictví,” doplnila pro Právo Klára Pačesová z České spořitelny.

Pokud tedy projdete běžným schvalovacím procesem, získáte hypotéku s aktuálními parametry, jako jsou například úrokové sazby pro jednotlivé fixace a s tím související i doba splatnosti. Pochopitelně vždy musíte bance předložit doklady, kterými doložíte investované peníze (například výpis z účtu, faktury, kupní smlouvu apod.)

Profinancovat náklady můžete většinou až do 100 procent hodnoty zástavy, pokud jde o investice do nemovitosti na vlastní bydlení. Jedná-li se o nemovitost určenou k rekreaci (chaty, chalupy), můžete se setkat i s tím, že banky proplatí náklady zhruba do 70 až 90 procent hodnoty zástavy.

Výše požadovaného úvěru je striktně omezena

Některé banky vám však půjčí jen tolik, kolik jste prokazatelně již do nemovitosti vložili. „Výše hypotéky může být maximálně ve stejné výši jako již vynaložené náklady,” uvedla Klára Pačesová z České spořitelny. Se stejným přístupem se setkáte například i u Raiffeisenbank či mBank.

Jiné banky vám půjčí i „něco navíc”. Například Equa banka proplatí investované náklady v částce vyšší až o 20 procent, stejně tak i banky skupiny ČSOB (ČSOB, Era a Hypoteční banka), maximálně však půjčí navíc 300 tisíc korun. Komerční banka uvolní navíc až 400 tisíc korun. Vyšší hypotéku můžete čerpat i u UniCredit Bank či Wüstenrot.

Banky skupiny ČSOB a Sberbank mají podmínku pro minimální výši hypotéky. „Pro využití zpětného proplacení vlastních prostředků musí být úvěr vyšší než 1,88 miliónu korun,” doplnila Pavla Hávová z ČSOB.

„Refinancování vlastních zdrojů lze realizovat i pro částku nižší než 1,88 miliónu korun, ale pouze ve variantě, kdy celkový úvěr je vyšší než právě oněch 1,88 miliónu korun,” dodala Hana Drápalová ze Sberbank.

Proplacení nákladů maximálně rok až dva zpětně

Banky mají nastavenu i maximální dobu pro zpětné proplacení nákladů. Nejčastěji se pohybuje od 12 do 24 měsíců, Sberbank má dokonce nastaveno 36 měsíců. Termín se počítá například od nabytí vlastnictví, uhrazení faktur, kupní ceny apod.

S nejkratší dobou (12 měsíců) se setkáte u České spořitelny, Equa banky, Komerční banky, mBank pro účel koupě nemovitosti (pro stavbu či rekonstrukci má nastaveno maximálně 18 měsíců), Raiffeisenbank či Wüstenrot.

„Klientům umožníme čerpat hypotéku na vynaložené náklady až dva roky zpětně od realizované investice,” upřesnil Petr Plocek z UniCredit Bank. Stejně je tomu i u bank skupiny ČSOB.

Základ daně o úroky snížit nelze

Jak vyplynulo z vyjádření bank, klienti zájem o zpětné proplacení nákladů mají. U většiny bank se pohybuje zhruba kolem deseti procent.

„Zájem mezi klienty je výrazný. Mnohdy kombinují v rámci hypotéky zpětné proplacení nákladů do nemovitosti a další výstavbu tak, aby jejich vysněný dům byl opravdu ideální pro jejich potřeby,” uvedl Petr Plocek.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Čerpání hypotéky pro zpětné proplacení nákladů má však jednu nevýhodu, jak Právo upozornil Tomáš Kofroň z Raiffeisenbank: „U těchto úvěrů nelze odečítat zaplacené úroky od základu daně z příjmu. Nejsou totiž poskytnuty na účely vyjmenované v zákoně.”

Reklama

Související témata:

Související články

Nájem, nebo vlastní byt? Kdy se co vyplatí

Bydlet ve vlastním, nebo si byt pronajmout? Otázka, kterou si pravděpodobně položí mnohý z nás. Důležitou roli při rozhodování často hrají finance. Ovšem...

Výběr článků

Načítám