Hlavní obsah

Finanční poradna: Na co si dát pozor při půjčení auta na dovolené

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho lidí se na dovolenou vydává letecky, ne každý však zůstane sedět na jednom místě. Na řadu tak často přichází půjčení auta v dané destinaci. Nicméně na cestování po vlastní ose autem z půjčovny je třeba se připravit, abyste se případným nástrahám vyhnuli.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Ve spolupráci s odborníky ze spotřebitelské organizace dTest přinášíme několik rad a tipů, jak při půjčení vozu postupovat a na co si dát případně pozor.

O možnostech se informujte již před cestou

„Již před odletem se podívejte, jaké jsou možnosti půjčení auta v zemi, kam se chystáte. Především je dobré znát přibližnou cenu,“ doporučila ředitelka spotřebitelské organizace dTest Eduarda Hekšová.

Nejsou výjimkou půjčovny, které umožňují uzavřít smlouvu přes internet, což vás může vyjít levněji, než kdybyste ji uzavírali až na místě.

Krizové situace během dovolené a jak je řešit. Pomůže i pojištění

Finance

Je také dobré si zjistit minimální věkovou hranici pro půjčení auta. „Mladým řidičům může být účtována vyšší cena za půjčení auta nebo také mohou být omezeni ve výběru typu,“ upozornila Hekšová.

Rozhodně se vyplatí si před odletem pročíst recenze a nastudovat smluvní podmínky jednotlivých autopůjčoven, které mají společnosti na svých stránkách zveřejněny. Můžete tak předejít případnému přehlédnutí informací při uzavírání smlouvy.

Před půjčením i vrácením se vyplatí auto nafotit

Konečnou cenu si nechte potvrdit a pochopitelně si ověřte, co všechno zahrnuje, tedy všechny poplatky, pojištění apod. Co se týče pojištění, odborníci doporučují zjistit si, co všechno je v něm zahrnuto. Vždy je možné si případně nechat nějakou situaci, kterou považujete pro sebe za zvlášť závažnou, připojistit.

Polovina Čechů plánuje dovolenou v zahraničí, na nákladech chtějí ušetřit

Finance

Při půjčení auta bude po vás autopůjčovna požadovat jak doklad totožnosti a řidičský průkaz, tak i platební kartu s dostatečným limitem.

Ještě před odjezdem vypůjčeným autem z provozovny doporučují odborníci jak kontrolu vozu, tak zdokumentování jeho stavu pomocí fotografií či videa. Totéž je vhodné učinit i při vrácení auta. „Fotografie či video vám bude sloužit jako důkazní prostředek, abyste dokázali, že jste auto nijak nepoškodili,“ uvedla Hekšová.

Zdokumentovat je vhodné i interiér vozu. Vyfotit si můžete například stav najetých kilometrů či nádrže. Je velice pravděpodobné, že autopůjčovna po vás bude chtít při vrácení stejný stav nádrže jako při půjčení.

Znáte svá práva při cestě letadlem? Mnohdy máte nárok na odškodnění

Finance

V případě, že byste se dostali do jakéhokoliv sporu s autopůjčovnou, můžete se obrátit na Evropské spotřebitelské centrum (ESC), které je dozorovým orgánem v rámci Evropské Unie. „Zajišťuje i tzv. mimosoudní řešení sporů (ADR), kterým se snaží zajistit dohodu mezi podnikatelem a spotřebitelem před soudní rozepří,“ dodala ředitelka dTestu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám