Hlavní obsah

Finanční poradna: Jaká jsou práva cestujících v letecké dopravě

Rozvolnění pandemických opatření opět probouzí v lidech chuť cestovat. Mnozí Češi k návštěvě zahraničních zemí volí leteckou dopravu. Ve spolupráci se spotřebitelskou organizací dTest přinášíme informace o právech cestujících v letecké dopravě práva, i s jakými problémy se mohou setkat při koupi letenek.

Foto: Profimedia.cz

V určitých případech zpoždění letu má cestující právo na kompenzaci, a to v závislosti na délce zpoždění a na vzdálenosti letu.

Článek

„Cestující, kteří řeší problémy v rámci letecké dopravy, mají řadu práv, která můžou požadovat. V závislosti na konkrétní situaci jsou práva založena buďto evropským právem, nebo na základě takzvané Montrealské úmluvy, mezi jejíž smluvní strany patří i nečlenské země Evropské unie,“ upozornila Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

Rizika při nákupu letenek

Než se do nákupu letenek pustíte, ujasněte si, jaký typ letenky požadujete. Nejsou výjimkou případy, kdy kupující chce jen tzv. základní letenku, ale při sumarizaci objednávky zjistí, že má ve svém „košíku“ mnohem více. Součástí konečné platby za letenku tak může být i cestovní pojištění, lepší sedačka v letadle, větší zavazadlo a další služby, které cestující vůbec nechtěl.

Svět se vrací k cestování, letenky ale zdražují

Cestování

Tyto položky by neměl prodejce do kupované letenky přidávat automaticky, měl by si je kupující sám volit, ale v praxi se tak občas děje. Rozhodně se vám před zaplacením objednávky vyplatí cenu nákupu důkladně zkontrolovat.

„Evropské právo sice předepisuje, aby byla po celou dobu objednávky zobrazena koncová cena letenky. Ta ovšem zahrnuje pouze povinné položky, například daně,“ doplnila Hekšová.

Storno či změnu letu nelze nárokovat

Při koupi letenky je také vhodně zajímat se o to, jaké jsou vaše možnosti, pokud byste nakonec letenku nevyužili. Na letišti je nutné být s dostatečným časovým předstihem a jednotlivé procedury je nutné učinit včas. „Je tedy možné, že se nemůžete nebo nestihnete dostavit na již zaplacený let. Vždy si proto dopředu přečtěte storno podmínky a podmínky změny letu,“ doporučila Hekšová.

Storno či změna letu totiž nejsou nárokové a jsou často, zejména pak u nízkonákladových společností, zpoplatněné. Částky za tyto služby pak mnohdy mohou překračovat i cenu samotné letenky.

Při zpoždění letu je i nárok na kompenzaci

I přesto, že mnohé země již výrazně rozvolňují protipandemická opatření, je více než vhodné zajímat se o to, jaká jsou ještě v platnosti. Mohlo by se totiž stát, že by vám byl odepřen přístup na palubu letadla právě z toho důvodu, že jste nesplnili covidové podmínky vstupu do země.

Co se týče zpožděného letu, v určitých případech máte právo na kompenzaci, a to v závislosti na délce zpoždění a na vzdálenosti letu.

Zrušili vám let? Ztratil se vám kufr? Kalkulátor vám pomůže zjistit vaše práva

Finance

Kompenzaci za zpožděný let je letecká společnost povinna vyplácet, pokud byl váš let v rámci EU nebo s leteckou společností registrovanou v EU opožděn o více než tři hodiny a pokud nebylo zpoždění způsobeno mimořádnými okolnostmi. Výše odškodnění je pak podle délky letu 250, 400 nebo 600 eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám