Hlavní obsah

Svět se vrací k cestování, letenky ale zdražují

Po dvou těžkých letech s koronavirem se svět vrací k cestování. Letenky ale zdražují a tento trend bude směrem k letnímu vrcholu sezony pokračovat, odhadují experti. Je to hlavně tím, že roste cena paliva. Prodeje letenek jsou podle portálu Letuška.cz letos zatím trojnásobné oproti stejnému období loňského roku a zájem dál sílí.

Foto: Stringer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Zaznamenáváme nárůst nákupů letenek i na letní období. Průměrná doba mezi nákupem letenek a odletem se prodloužila na šest týdnů. Oproti loňsku tedy víc než o měsíc,“ uvedl ředitel portálu Josef Trejbal.

Ukazuje to, že ústup pandemie covidu dovoluje lidem svobodněji plánovat dovolené, přestože ceny rostou i vlivem zdražování paliv.

Češi chtějí opět více cestovat, zájem o letenky značně stoupl

Cestování

„Dopravci navyšují tzv. palivové poplatky, které ovlivňují růst konečných cen letenek. Nárůst ceny ropy se projevuje vyššími cenami letenek zejména na dálkových tratích. Může jít o zvýšení v průměru až desetiprocentní. Kam se ceny vyšplhají, záleží na mnoha faktorech a vývoji situace. Na odhady je brzy,“ dodal Trejbal.

Podle manažerky letenek Student Agency Lenky Kašické jsou nyní letenky v průměru už o 18 procent dražší než loni. Do oblíbeného New Yorku lze podle ní sehnat letenky v akci kolem 11 300 korun, standardní cena je okolo 13 tisíc.

Jako před pandemií. Návraty z EU do Česka jsou bez omezení

Cestování

Podle lednové analýzy kanadsko-amerického vyhledavače letenek Hopper měly letenky na mezinárodních linkách zdražovat každý měsíc do června v průměru o pět procent. Analýza přitom vyšla ještě před ruskou invazí na Ukrajinu a výrazným zdražením ropy.

Jak už Právo upozornilo, kvůli dražším letenkám mohou podražit i letecké zájezdy, záleží na všeobecných podmínkách smlouvy s cestovní kanceláří.

Nové destinace, noví dopravci

Během letního letového řádu, který platí od konce března do konce října, nabídne pražské Letiště Václava Havla přímé lety do 147 destinací. Jde o nárůst, ačkoli v letním řádu chybějí Rusko a Ukrajina.

Nově se bude během léta z Prahy pravidelně létat například do saúdskoarabského Rijádu, dále do španělských Alicante a Almeríy, portugalského Fara a Porta, na řecké ostrovy Mykonos a Santorini nebo do černohorského Tivatu.

Letní letový řád nabídne z Prahy spojení do 147 destinací. Méně než před pandemií

Cestování

Na letišti přibydou také noví dopravci, půjde o Air Montenegro, norský Flyr, saúdskoarabský Flynas, islandský Play nebo turecký SunExpress. Nejvíce spojů budou nabízet aerolinky Smartwings, Ryanair, Eurowings, Wizz Air a easyJet.

Reklama

Výběr článků

Načítám