Hlavní obsah

Zrušili vám let? Ztratil se vám kufr? Kalkulátor vám pomůže zjistit vaše práva

Novinky, bab

Od poloviny července mají Češi možnost snadno, rychle a přímo na letišti zjistit, na co mají nárok v případě zrušení nebo zpoždění letu, ale i při problémech se zavazadly. Evropské spotřebitelské centrum (ESC) totiž na svém webu spustilo Letecký kalkulátor vašich práv.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Cestujících se běžně zmocní neklid, když zůstanou na letišti stát před tabulí s nápisem ‚Let zrušen‘ nebo před prázdným pásem, který nepřivezl jejich zavazadlo,“ uvedl Ondřej Tichota z ESC.

Aby se lidé dokázali co nejrychleji zorientovat, zpřístupnilo ESC na svých stránkách Letecký kalkulátor vašich práv. Je v češtině a přístup k němu je bezplatný.

Cestující si v kalkulátoru vybere situaci, která se ho týká (zpoždění letu, zrušení letu, problém se zavazadly apod.). V případě problémů týkajících se jeho letu zadá místo odletu a příletu a co se stalo. Letecký kalkulátor mu okamžitě sdělí, co může v konkrétní situaci dělat a požadovat, resp. jaké povinnosti vůči němu má dopravce.

„Například spočítá vzdálenost letu a výši náhrady škody, kterou lze požadovat od operujícího dopravce,“ doplnil Tichota.

Pokud letecká společnost váš let zruší, případně dojde ke několikahodinovému zpoždění, je dopravce povinen se o cestující postarat, poskytnout jim občerstvení a v případě potřeby i ubytování po dobu čekání na zpožděný nebo náhradní let.

Je-li zpoždění či zrušení letu způsobeno vinou na straně dopravce, může vám vzniknout nárok na náhradu škody ve výši 250 až 600 eur v závislosti na vzdálenosti letu.

V případě, že během přepravy dojde k poškození či dokonce ke ztrátě vašeho zavazadla, můžete požadovat náhradu škody až ve výši zhruba 35 tisíc korun.

„Letecký kalkulátor vašich práv“ vyvinula norská nevládní organizace chránící práva spotřebitelů Forbrukerrådet a obdržela za něj v roce 2018 mezinárodní cenu Digital Communication Awards v Berlíně. Svůj úspěšný nástroj nabídla síti Evropských spotřebitelských center, která pomáhá spotřebitelům řešit spory s podnikateli z jiných zemí Evropské unie, Norska a Islandu.

Reklama

Související témata:

Související články

Kdy vás odškodní za zpožděný let

Pokud bude mít váš let několikahodinové zpoždění či dokonce dojde k jeho zrušení, máte v určitých případech nárok na finanční odškodnění. Podmínkou však je, že...

Výběr článků

Načítám