Hlavní obsah

dTest: Dovolená na splátky zatíží rodinu i na několik let

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spotřebitelská poradna dTestu se setkává s řadou případů, kdy lidé nezvládají splácet nevýhodné půjčky, které si vzali kvůli dovoleným. Zástupci dTestu o tom tento týden informovali v tiskové zprávě s varováním, aby se rodiny kvůli dovoleným nezadlužovaly.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Splácení dluhu za dovolenou totiž dokáže rozpočet domácnosti zatížit klidně na několik let. Sehnat pak peníze na skutečně potřebné věci, například na opravu auta nebo nákup nové pračky, bývá mnohdy velmi obtížné.

„Zvažte různé scénáře. Co když onemocníte, stane se vám nepříjemný úraz a na měsíc či dva vypadnete z pracovního procesu? Zase si vezmete úvěr? Další úvěr zvyšuje riziko nesplácení, bude tudíž dražší, nehledě na to, že seriózní instituce vám pravděpodobně nebudou chtít půjčit vůbec,“ upozornil vedoucí právního oddělení dTestu Lukáš Zelený.

Obecně podle něj platí, že pokud má člověk hluboko do kapsy, měl by si půjčovat jen na věci, které jeho situaci mohou zlepšit, nikoliv na pouhou spotřebu.

Nepůjčujte si na dovolenou

„Základní poučku v této věci je třeba zopakovat několikrát – Nepůjčujte si na dovolenou. Nepůjčujte si na dovolenou. A nepůjčujte si na dovolenou. Pokud ovšem stále máte nutkání o tom uvažovat, zkuste přemýšlet o dalších souvislostech a důsledcích. Než podepíšete úvěrovou smlouvu, musíte si být zcela jisti, že úvěr potřebujete, zvládnete jej splácet a pomůže vám zlepšit či alespoň nezhorší finanční situaci,“ varuje Zelený.

Jak dále upozornil, řada reklam láká na možnosti flexibility, vynechání splátek či zkrácení doby splácení.

„Zkoumejte ale podrobnosti. Pokud možnost vynechat splátku znamená, že si o to musíte měsíc dopředu zažádat, bude to asi k ničemu. Hledejte, jak vysoké jsou smluvní pokuty a kdy jsou splatné. Nebude jedno opomenutí znamenat, že musíte hned vrátit celý dluh? Sankce často bývají horší než úroky, proto je důležité je ve smlouvě najít a rozumět jim,“ zdůraznil Zelený.

Reklama

Související témata:

Související články

Přehledně: Jak platit na zahraniční dovolené

Dilema, zda si vzít s sebou na zahraniční dovolenou hotovost či platební kartu, řeší každoročně většina turistů. Odpověď není jednoznačná, záleží především na...

Češi plánují dovolenou do 25 tisíc korun

Rodinná dovolená vlastním autem, u moře a do pětadvaceti tisíc korun, to jsou letošní plány Čechů. Z přímořských destinací jsou pak tradičně na špici Itálie...

Výběr článků

Načítám