Hlavní obsah

Češi ke své škodě příliš neřeší, kolik budou splácet za půjčku

Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nějakou půjčku si alespoň jednou za život bere osm lidí z deseti Čechů. Naprostá většina z nich však neví, jak si ji správně vybrat, a kývne hned na první nabídku. Jediná chyba při výběru půjčky je však může stát i desítky tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Jen devět procent lidí si správně zjistí, kolik za půjčku opravdu zaplatí.

Článek

Vyplývá to z reprezentativního telefonického průzkumu společnosti STEM/MARK pro Air Bank mezi šesti sty Čechy.

Sedm z deseti Čechů se spokojí s první nabídkou

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Z průzkumu vyplynula jedna zásadní skutečnost a to, že při výběru spotřebitelské půjčky se 70 procent lidí spokojí s první nabídkou a s dalšími ji už nesrovnává. Většina lidí totiž kývne na nabídku banky, u které má vedený běžný účet. Pro klienty je tato volba pohodlná, banka zná jejich historii a oni tak mají jistotu, že jim úvěr schválí.

„Jednou z největších a také nejčastějších chyb při výběru půjčky je to, že se spoléháme pouze na svou hlavní banku a neporovnáváme více nabídek, které mohou být mnohem levnější. Lidé kvůli tomu přichází úplně zbytečně o spoustu peněz,“ zdůraznil Robert Štefl z Air Bank.

Polovina respondentů uvedla, že si před uzavřením úvěru vůbec neprovádí srovnání konkurenčních nabídek

Mnozí se tak domnívají, že dostanou jako stálí klienti výhodnější podmínky. To však je často chybná domněnka. Přesvědčil se o ní i čtyřicetiletý Mirek z Prahy, který si před několika lety vzal u své banky zhruba stotisícový úvěr. „Banka mi úvěr bez problémů schválila, neměl jsem tak potřebu obíhat s žádostí i jiné banky a zjišťovat jejich podmínky. Domníval jsem se, že moje banka mi nabídla jako spolehlivému klientovi to nejlepší.”

Ovšem na základě zkušenosti svého známého, který u jiné banky pochodil mnohem lépe, Mirek zjistil, že neměl dát na první nabídku, ale místo toho ji porovnat i s produkty dalších bank. „Nakonec jsem se svou půjčkou přešel jinam a ušetřil velmi zajímavou částku,” dodal Mirek.

Lidé nesrovnávají ani půjčky na bydlení

S podobným přístupem, na který Air Bank narazila u lidí vybírajících si spotřebitelský úvěr, se setkala i Raiffeisen stavební spořitelna (RSTS) v případě úvěrů použitých na financování bydlení. Z průzkumu, který pro spořitelnu v březnu mezi více než 800 Čechy provedla společnost STEM/MARK, vyplynulo, že mnozí z nich použili na financování bydlení drahé spotřebitelské úvěry.

„Polovina respondentů uvedla, že si před uzavřením úvěru vůbec neprovádí srovnání konkurenčních nabídek. I to je důvodem, že někteří z nich platí i více než 12procentní úrokovou sazbu u úvěru využitého na rekonstrukci bydlení," upozornila Jitka Jechová z RSTS a dodala: „Spotřebitelské úvěry jsou pro účely bydlení podstatně méně výhodné než úvěry od stavebních spořitelen. Ty jsou totiž na bydlení přímo určeny a v této oblasti je lze využít v podstatě na cokoliv.“

Lidé neznají parametry svého úvěru

Srovnávání půjček je však jen prvním krokem k úspoře. Důležité je také vědět, podle čeho půjčky správně srovnávat. Pouze nízký úrok nebo měsíční splátka ještě nemusí znamenat, že je půjčka výhodná. Zajímat byste se měli hlavně o roční procentní sazbu nákladů (RPSN), která zohledňuje i všechny případné poplatky. Rozhodně byste se neměli spoléhat na RPSN uvedenou v reklamě nebo na webu banky. Důležitá je sazba, kterou budete mít ve smlouvě.

Podle testu serveru Bankovnipoplatky.com, který zjišťuje skutečnou RPSN u jednotlivých bank, totiž může být rozdíl mezi inzerovanou a smluvní sazbou i sedm procentních bodů.

„Pokud chce mít klient jistotu, že se vyvaruje zbytečně drahých půjček, měl by si u alespoň dvou nebo tří bank zjistit, jakou bude mít ve smlouvě RPSN a kolik za půjčku celkově zaplatí. Tyto informace obsahuje takzvaný předsmluvní formulář, který je banka klientovi povinna nezávazně vystavit. Podle průzkumu STEM/MARK ale o něj při žádosti o půjčku zatím žádá jen devět procent Čechů,“ upozornil Robert Štefl.

Zkušenosti bankéřů z Air Bank potvrzují i výsledky průzkumu provedeného pro RSTS. Z něj vyplynulo, že výši RPSN u své půjčky nezná naprostá většina lidí (více než 90 procent). Lidé si také nepamatují ani další zásadní parametry úvěrů, například jak dlouho budou splácet, neznaly zhruba tři pětiny lidí a dokonce i na výši měsíční splátky si nedokázala vzpomenout třetina lidí.

Zásady, které byste měli při výběru půjčky dodržovat

  1. Dobře zvažte, zda půjčku opravdu potřebujete a máte dostatek příjmů na její pravidelné splácení.
  2. Nespoléhejte jen na svou hlavní banku v naději, že jako dlouholetý klient dostanete automaticky nejlevnější nabídku. Srovnejte si nabídky od alespoň dvou nebo tří bank. Úspory mohou být podle reality test serveru Bankovnipoplatky.com obrovské. Investovaný čas se vám tak bohatě vrátí.
  3. Nesrovnávejte půjčky výhradně podle úroků, výše splátky nebo poplatků. Ptejte se vybraných bank, jakou RPSN budete mít ve smlouvě a kolik celkově přeplatíte. Zjistěte si také, zda po vás banka jako podmínku pro poskytnutí půjčky nebude vyžadovat nějaké další zpoplatněné produkty.
  4. Zajímejte se o to, do jaké míry umožňuje banka měnit podmínky půjčky po jejím poskytnutí. Ověřte si například, jestli si budete moci i během splácení půjčky měnit v případě potřeby například výši splátky. Ptejte se také na to, jestli s tím budou spojené nějaké poplatky. 
  5. Pokud jste si už nějakou půjčku vzali a poté jste zjistili, že byste ji mohli mít jinde levnější, nezoufejte. Existující půjčky si můžete zlevnit jejich převedením z původní banky do jiné, která nabízí lepší podmínky. I zde se však vyplatí vybírat stejně pečlivě, jako by šlo o novou půjčku.

Zdroj: Air Bank

Anketa

Při výběru půjčky porovnáváte více nabídek, nebo se spokojíte s první nabídkou?
Kývnu na první nabídku
9,8 %
Porovnám první nabídku ještě s jednou či dvěma dalšími
21 %
Než se rozhodnu, udělám si podrobný průzkum
69,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 438 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám