Hlavní obsah

Banky teď nabízejí hypotéky v průměru za 4,62 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V březnu se průměrná nabídková sazba hypoték dostala na hodnotu 4,62 procenta. Od počátku roku tak vzrostla podle ukazatele Fincentrum Hypoindex o téměř půl procentního bodu. Hypoteční odborníci očekávají růst sazeb i v dalších měsících.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Průměrná úroková sazba pro hypoteční úvěr do 80 procent odhadní ceny nemovitosti se podle Fincentrum Hypoindex dostala k datu 7. března 2022 na hodnotu 4,62 procenta.

V porovnání s předchozím měsícem je vyšší o 10 bazických bodů (v únoru byla hodnota průměrné nabídkové sazby hypoték 4,52 procenta). Oproti lednu se pak zvýšila o téměř půl procentního bodu.

Doporučujeme volit fixace kratší, ideálně v délce tří let
Jiří Sýkora, Fincentrum & Swiss Life Select

Z dat dále vyplývá, že v květnu loňského roku banky nabízely hypotéky v průměru za 2,4 procenta. Tehdy ale ještě dvoutýdenní repo sazba ČNB byla na úrovni 0,25 procenta. Od června již průměrná nabídková sazba i v souvislosti se zvyšováním základní úrokové sazby ČNB roste. Například v říjnu loňského roku byla ve výši 3,14 procenta, v prosinci pak ve výši 3,81 procenta.

Změna metodiky
Fincentrum Hypoindex po mnoha letech sledování vývoje hypotečního trhu mění svou podobu, v březnu došlo ke změně v metodice výpočtu. Až dosud totiž nabízel pohled zpět, resp. na hypotéky poskytnuté o měsíc dříve. Neposkytoval však informaci i aktuálních úrokových sazbách, ale sazbách platných o dva až tři měsíce dříve, tedy v době, kdy byly hypotéky sjednány.
„Fincentrum Hypoindex v novém pojetí je rychlý, dívá se vpřed a poskytuje informaci o podmínkách platných na hypotečním trhu nyní. Fincentrum Hypoindex je nově reprezentován číslem, které odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro LTV do 80 procent,“ uvedl Jiří Sýkora ze společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Hypotéky rekordně zdražují. Během roku mohou sazby atakovat 7 procent

Finance

Volte kratší fixace, radí expert

Nejdražší hypotéky do 80 procent hodnoty zástavy jsou v současné době u tříletých fixací. Banky je v průměru nabízejí za 4,83 procenta ročně. Fixace na rok jsou nabízeny za průměrnou sazbu 4,75 procenta, pětileté fixace pak s průměrnou sazbou 4,56 procenta a desetileté za 4,35 procenta.

S vyššími sazbami u jednotlivých fixací je pak třeba počítat v případě, že si sjednáte hypotéku na více než 80 procent hodnoty zástavy. U většiny fixací si připlatíte o zhruba půl procentního bodu.

„Když budeme vycházet z prohlášení zástupců ČNB a z aktuální situace ve světě, je jasné, že sazby nezačnou klesat dříve než na začátku příštího roku. S ohledem na tato očekávání nyní doporučujeme volit fixace kratší, ideálně v délce tří let. Po této době lze předpokládat, že by úroková sazba v době obnovy hypotéky mohla být nižší než ta aktuálně sjednávaná,“ doporučil Jiří Sýkora ze společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Objem hypoték v lednu klesl o čtvrtinu, sazby stouply

Finance

Růst sazeb zatím nepoleví

„Vzhledem k opětovnému zásahu ČNB, která v boji s rekordní inflací poslala svoji základní úrokovou sazbu na neméně rekordních 4,5 procenta, je jisté, že nastolené tempo růstu sazeb hypotečních úvěrů nepoleví,“ uvedl Sýkora.

Další zasedání ČNB, na kterém bude znovu rozhodovat o základních úrokových sazbách, bude 31. března. Pravděpodobně i vzhledem k válečnému konfliktu na Ukrajině a s tím souvisejícím inflačním tlakům základní sazby dále porostou. Do té doby odborníci očekávají, že banky nebudou hypoteční sazby příliš měnit.

„Naše očekávání pro celý letošní rok je růst. Předpokládáme, že úrokové sazby hypotečních úvěrů se mohou vyšplhat až na hranici šesti procent, a to zejména u kratších fixací kolem jednoho roku až dvou let. Naopak svědky pomalejšího růstu budeme u sazeb pro fixace v délce sedm až 10 let,“ dodal Sýkora.

Hypotéky se vloni prodávaly jak nikdy dřív, letos se očekává ochlazení poptávky

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám