Hlavní obsah

Bankovní identita má mít jednotný standard

Právo, svj

Deset největších tuzemských bank se chystá v rámci společnosti Bankovní identita zavést jednotný standard online ověřování občanů u služeb státu a firem pod značkou Bank ID. Do projektu by se chtěly zapojit i nebankovní firmy, například pojišťovna Kooperativa nebo Pražská plynárenská už řešení pod značkou Bank ID připravují

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

S bankovní identitou se klienti bank vedle přístupu na účet v rámci internetového nebo mobilního bankovnictví mohou zatím přihlásit jen ke službám státu, například do Portálu občana či na Moje daně. Nově by se mohli přihlašovat i ke komerčním službám.

Čekají miliony klientů

Zástupci společnosti Bankovní identita na tiskové konferenci uvedli, že zájem evidují z celé řady oblastí včetně školství, kultury, medicíny či dopravy. S bankovní identitou se lze nejen přihlašovat, ale i potvrzovat transakce a formuláře vyplněné online nebo podepisovat dokumenty na úrovni zaručeného podpisu.

Heslo do banky vás pustí i k úřadům

Finance

Banky očekávají, že do června bude Bank ID nabízet celkem 15 až 20 společností a do konce roku 40 až 50. Postupně by službu mohlo využívat zhruba až 5,5 milionu lidí.

„Mílovými kroky pokračujeme v zavádění standardu, který se velice osvědčil v zahraničí. Lidé si nemusí zřizovat nic nového, pouze využijí svého stávajícího přihlášení k elektronickému bankovnictví. Díky Bank ID se všem život výrazně zjednoduší a začnou ho používat prakticky denně, “ prohlásil člen představenstva společnosti Bankovní identita Jan Blažek.

Bankovní identita je podle odborníků pro digitalizaci v Česku obrovským krokem kupředu. „Firmám přinese miliony uživatelů, kteří už vědí, jak se přihlásit ke službám online. Digitální přístup ke službám se stane standardem, což zároveň vytvoří i tlak na další poskytovatele služeb včetně státu, aby digitalizaci urychlil,“ očekává expert Miroslav Lukeš.

Někteří lidé mají z užívání jednotné identity na více místech obavy. Banky se je snaží rozptýlit konstatováním, že ji zabezpečují přesně jako internetové bankovnictví, tzn. stejnými technologiemi a bezpečnostními prvky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám