Hlavní obsah

Analytici: Akciové trhy by i v letošním roce měly posílit

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny světových akcií by po loňském průměrném čtrnáctiprocentním zhodnocení měly podle českých analytiků pokračovat v růstu i v letošním roce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Od akcií letos čekáme další nárůst i po tom, co jsme viděli v minulém roce. Hlavním argumentem je příznivý výhled ekonomického růstu v příštím roce a obrovské množství peněz, které na finančních trzích budou hledat výnos. Preferovány tak zřejmě budou akcie v odvětvích profitujících z růstové fáze hospodářského cyklu či akcie alespoň relativně ,podhodnocené‘,“ sdělil Právu hlavní ekonom Patria Finance Tomáš Vlk.

Vyplatí se diverzifikovat

Investoři ale podle něj více zamíří i do rizikových oblastí malých firem, rozvíjejících se regionů, firem teprve vstupujících na burzy či alternativních investic.

„Dluhopisům pro letošní rok příliš nevěříme, jejich ceny by celkově měly mít sestupnou tendenci. Totéž se týká zlata, ačkoli obě tyto třídy aktiv by samozřejmě profitovaly z případného vynoření nových problémů,“ dodal Vlk.

Podílové fondy investorům většinou vydělaly

Finance

Rychlé oživení na globálním akciovém trhu na konci loňského roku bylo poháněno z velké části měnovou a fiskální politikou států a centrálních bank. Loni rostly hlavně akcie v USA, Číně, Jižní Koreji či na Tchaj-wanu, naopak ztráty utrpěly indexy z Brazílie, Británie či Ruska.

V záporných číslech skončily i evropské akcie. Index PX pražské burzy klesl v roce 2020 meziročně dokonce o osm procent. Globální akciový index přitom vzrostl o 14,3 procenta.

„Rok 2021 nejspíše ovlivní účinnost vakcíny, další vývoj kolem koronaviru a realita ekonomických škod způsobených pandemií. Pokud se ukáže, že vývoj na trzích nebude odpovídat očekáváním, tak můžeme být svědky zvýšené volatility,“ míní analytik Broker Consulting Lukáš Vokel. „V roce 2021 tedy bude zvlášť důležité, jak dobře budou mít investoři diverzifikovaná svá portfolia,“ dodal pro Právo.

Podle Martina Vaška, který je ve skupině ČSOB zodpovědný za investiční produkty, je pro běžné investory vhodnější pravidelně investovat do podílových fondů. „To je jeden z nejjednodušších způsobů zhodnocení finančních prostředků. Finanční instituce na základě investičního dotazníku, který klient vyplní, vyhodnotí jeho investiční profil a doporučí mu vhodný fond s daným investičním horizontem,“ popsal.

Aktuálně největším podílovým fondem na českém trhu je podle Vaška fond ČSOB Bohatství. „Loni se zhodnotil o pět procent a dlouhodobě vydělává držitelům podílů takřka čtyři procenta ročně,“ dodal.

Za celý český trh průměrné roční zhodnocení investice do podílových fondů dosáhlo loni 5,9 procenta. Podle Indexu českého investora CII750 přitom celkovou loňskou výkonnost vytáhly nahoru hlavně akciové fondy ve čtvrtém čtvrtletí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám