Hlavní obsah

Podílové fondy investorům většinou vydělaly

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Investice do podílových fondů se loni i přes turbulentní vývoj na trzích kvůli pandemii covidu většinou zhodnotily. Průměrný český investor dosáhl ročního zhodnocení 5,9 procenta. Celkovou výkonnost vytáhly nahoru hlavně akciové fondy ve čtvrtém čtvrtletí, vyplývá z Indexu českého investora CII750.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Ten sestavuje společnost Fincentrum & Swiss Life Select na základě dat 750 fondů, které jsou pro českého investora běžně dostupné.

„Na kapitálových trzích hrály loni prim akcie společností, které se dokázaly přizpůsobit prostředí e-commerce. Znatelné oblibě se těšily i společnosti zohledňující princip udržitelnosti,“ uvedl analytik Fincentra Richard Bechník.

V roce 2019 průměrný český investor vydělal 8,9 procenta. Češi měli loni v září ve fondech kolektivního investování 559 miliard korun, jejich majetek vzrostl od ledna o dvě miliardy.

Prim loni hrály akcie společností, které se dokázaly přizpůsobit prostředí e-commerce
Richard Bechník, analytik

Bechník upozornil, že po prvním loňském čtvrtletí se podílové fondy v ČR ocitly hluboko v záporu, a to minus 9,92 procenta. Po zbytek roku však umazávaly ztráty a na výchozí nulové zhodnocení dosáhly počátkem října. „Pro konečný kladný výsledek se ukázal jako rozhodující dynamický růst podílových fondů z posledních dvou měsíců,“ podotkl analytik.

Americká ekonomika se loni propadla o 3,5 procenta

Ekonomika

Nejlépe se dařilo akciím z USA, Číny, Jižní Koreje a Tchaj-wanu. Naopak na spodních příčkách byly akciové indexy z Brazílie, Británie či Ruska.

V záporných číslech skončily i evropské akcie. Index PX pražské burzy klesl v roce 2020 meziročně o osm procent. Globální akciový index přitom vzrostl o 14,34 procenta.

Zatímco na většinu odvětví koronakrize těžce doléhá, některá odvětví z ní naopak profitují. Nahoru šly loni akcie v sektorech technologií a zbytné spotřeby. Naopak nejslabší byly energetický a finanční sektor a vybraná průmyslová odvětví.

Masivní vládní injekce zabraly

Globální trh bezpečnějších korporátních dluhopisů posílil za rok o 10,4 procenta, zatímco rizikovější dluhopisy vysokých výnosů se zhodnotily o sedm procent. Vládní dluhopisy si celosvětově polepšily o 9,2 procenta. Ty české přinesly výkonnost kolem pěti procent.

„Hlavní zásluhu na zotavení po loňském březnovém propadu má podpora centrálních bank, kdy základní úroky klesly vesměs na nulu, a masivní fiskální stimuly vlád, jejichž výše dosahovala často i 10 procent HDP,“ poznamenal ekonom Partners Martin Mašát.

Český akciový index PX letos klesl o osm procent

Ekonomika

Podle společnosti Broker Consulting posílily loni akciové fondy v průměru o 2,5 procenta. Dluhopisové fondy přinesly zhodnocení 1,05 procenta, peněžní 0,3 procenta a smíšené fondy 2,6 procenta. Naopak komoditní fondy skončily ve ztrátě 3,2 procenta, realitní dokonce 9,6 procenta.

„Finanční trhy loni reagovaly na řadu negativních faktorů. Mezi ty hlavní spadají pandemie koronaviru, nejhorší globální recese od druhé světové války, rozpočtové deficity, rekordní státní zadlužení, značný pokles firemních zisků, v celé řadě zemí tvrdé lockdowny a dokonce ropa se poprvé obchodovala v záporných hodnotách. Přes tohle všechno globální akciové trhy a globální dluhopisové trhy vykazují úctyhodné zhodnocení,“ uvedl analytik Broker Consulting Lukáš Vokel.

Také podle něj výkonnosti fondů pomohlo hlavně kvantitativní uvolňování centrálních bank a řada vládních podpůrných programů.

Přelom roku byl pro finanční trhy ve znamení další vlny optimismu. Akcie vystartovaly vzhůru po listopadových amerických volbách i jejich lednovém dozvuku.

„Za důležitější však považujeme udržení bohatých dodávek peněz z centrálních bank i od vlád v kombinaci s vakcínou umožňující dynamické ozdravení ekonomik. Vzestup akcií a dluhopisových výnosů byl začátkem roku překvapivě rychlý a podle nás zpomalí, přesto tu prostor pro růst stále zůstává,“ uvedl pro Právo hlavní analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám