Hlavní obsah

Finanční poradna: Při koupi nemovitosti si prověřte lokalitu i prodávajícího

Novinky, bab

Pravděpodobně největší investicí v životě je koupě domu či bytu. A i přesto, že na první pohled vyhlédnutá nemovitost působí téměř dokonale, rozhodně není dobré dát jen na první dojem. Snažte se nepodlehnout tlaku prodávajícího či realitního makléře a jak danou nemovitost a její stav, tak například lokalitu i prodávajícího si důkladně prověřte.

Foto: Barbora Buřínská, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Odborníci doporučují se před pořízením vyhlédnuté nemovitosti zaměřit na tři základní věci: stav nemovitosti, lokalitu a majitele, který nemovitost k prodeji nabízí.

Stav nemovitosti: Využijte specialistu

Na první pohled vám vyhlédnutá nemovitost může připadat téměř dokonalá. Ještě než ji ale koupíte a začnete plánovat, jak si ji zařídíte, prověřte si například, jaké materiály byly na její výstavu použity, zda je napojena na kanalizaci či jakým způsobem je vytápěna.

Celý dům, a to i pokud plánujete koupit jen byt, který je součástí bytového domu, si prohlédněte od sklepa až po střechu. Prozkoumejte vnitřní rozvody, ale i fasádu. U samotného bytu je třeba prověřit podlahy, veškeré rozvody, okna, koupelnu, kuchyň a toaletu. U domů pak také například statiku a izolace.

Málokterý kupující je však zároveň i odborníkem na všechny oblasti, proto se rozhodně vyplatí obrátit se na stavební inspektory či specializované firmy, jejichž zaměstnanci důkladnou prohlídku provedou společně s vámi.

Lokalita: Občanská vybavenost i dopravní situace

Lokalita je při výběru nemovitosti také velmi důležitá. Pokud si nepořizujete byt přímo v centru velkého města, ale na jeho okraji či v menší obci, zajímejte se, jaká je občanská vybavenost v daném místě. Pro rodiče malých dětí je důležité i to, zda v blízkém okolí je škola či školka.

Prověřte si i dopravní situaci v místě, kde se chystáte zakotvit. Je možné, že během dopravní špičky vám cesta bude trvat neúměrně dlouho a zároveň budete mít i problém kde zaparkovat.

Ještě jednu věc odborníci doporučují si zjistit, tou je případná budoucí zástavba.  „Ze zahrady či louky vedle vyhlédnuté nemovitosti se snadno může vyklubat stavební parcela, na níž za pár měsíců vyroste další dům, který bude překážet ve výhledu z balkonu či okna,“ upozornila Drahomíra Zedníčková ze společnosti Topgis.

Prodávající: Je skutečně majitelem nemovitosti?

V neposlední řadě, a to především v případě, že si nemovitost nekupujete prostřednictvím realitní kanceláře, se zajímejte i o samotného prodávajícího.

„Je třeba si v prvé řadě ověřit, že prodávající je skutečně majitelem bytu, případně se jedná o společné jmění manželů a k prodeji bude třeba souhlas obou manželů. K tomu poslouží aktuální výpis z listu vlastnictví, který lze za poplatek získat na katastru nemovitostí, on-line, případně na pobočkách Czechpointu na každé poště,“ uvedl Pavel Šalomon ze společnosti Denarius Gold.

V souvislosti s danou nemovitostí věnujte pozornost i případnému omezení vlastnického práva, jako je věcné břemeno či zástavní právo. „V případě, že na nemovitosti vázne zástavní právo, není třeba věšet hlavu. Ve většině případů je to kvůli hypotečnímu úvěru majitelů. V takovém případě se dá hypotéka při koupi vyplatit nebo převzít,“ upozornil Šalomon.

Na listu vlastnictví je rovněž uvedeno, jestli v současnosti probíhá další řízení, jež by mohlo nákup znevýhodnit. Písmeno „P“ upozorní na plombu, jíž se mění stav nemovitosti a na kterou je třeba si dát při koupi bytu pozor.

Reklama

Související články

Byty zdražují nejpomaleji za čtyři roky

Trend, který měsíce marně vyhlížejí tisíce lidí toužící po vlastním bytě, je potvrzen. Nemovitosti v Česku sice stále ještě zdražují, ale nejpomaleji za...

Výběr článků

Načítám