Hlavní obsah

Pražské byty a domy za desítky milionů aneb Když prim hraje lokalita, prostor a soukromí

Novinky, Kristýna Léblová, luh
Praha

Nákup vlastní nemovitosti se za poslední roky stal pro většinu lidí velice vzdáleným snem. Byty nejen že podražily, ale ČNB nastavila takové úroky a pravidla, že drtivá většina obyvatel na hypotéku ani nedosáhne. Přesto se najdou byty nebo domy, a to hlavně v Praze a jejím okolí, za které si developer, popř. majitel řekne 25 milionů korun nebo i víc. A i ty najdou své kupce. S kamerou jsme navštívili apartmán za milion eur (25 milionů korun) a dům u Prahy za necelých 30 milionů korun.

V Praze je stále méně dostupné bydlení, nabízí se ale i nemovitosti za třicet milionů. A lidé je kupujíVideo: Novinky

 
Článek

U bytů za cenu přes dvacet milionů korun hraje hlavní roli správně zvolená lokalita. Konkrétně námi navštívený byt se nachází v lukrativní části pražského Smíchova a disponuje 148 metry čtverečními s terasou, výtahem, recepcí, garáží pro dvě auta a sklepem.

Zároveň nabízí výhled ze čtvrtého patra na zeleň. Má tři ložnice s pracovnou, kuchyň a obývák zařízený od architektky. Ve výbavě je klimatizace, dubové podlahy a mnoho dalšího.

Celý byt a samozřejmě i dům, který Novinky navštívily, jsou navrženy a postaveny z těch nejlepších materiálů a osazeny nejmodernějšími technologiemi.

Foto: Novinky

Součástí bytu je i luxusní zařízení z těch nejmodernějších materiálů a technologií.

Dostupnost do centra Prahy je vozem za pár minut. „Nacházíme se v oblasti Hřebenky, což je velmi lukrativní a populární oblast Prahy 5, lokalita je vždy primární a nejdůležitější. Dům v energetické kategorii A byl zkolaudován v loňském roce a splňuje vysoké nároky v rámci energetických tříd i vybavení,” řekl Novinkám realitní makléř společnosti Lexxus Norton Miroslav Šibal.

A stejně je na tom i dům v Jesenici kousek od Prahy. Dostupnost do centra je do třiceti minut a zde člověk platí hlavně za obrovský prostor a soukromí. Stavba se nachází na konci slepé ulice, kde majitelé skoupili i okolní pozemky, aby neměli sousedy příliš blízko.

Foto: Novinky

Dům je dvoupatrový, se zahradou a přilehlými pozemky.

„Dům je obklopen loukou, polem, má vlastní zahradu se vzrostlými stromy. Pozemek má celkovou plochu 1152 metrů čtverečních.

Dvoupatrový dům je ve funkcionalistickém stylu, vše je do detailu zpracované těmi nejkvalitnějšími materiály s technologickými vychytávkami. Je v energetické třídě A,” popsal Novinkám nemovitost Michal Souček z realitní kanceláře Qara.

Foto: Novinky

Jenom kuchyně stála majitele milion korun.

Částky jsou adekvátní

Podle prodejců se částky 25 980 000 korun a 30 milionů korun mohou ze začátku zdát vysoké, nicméně současné ceny nemovitostí v Praze a jejím okolí, které by se mohly svou úrovní rovnat, se pohybují ve stejné rovině.

Zdůrazňují také kvalitu bytu i domu, která má zajistit nulové investice po příštích několik desítek let.

„Když se podíváte na nabídku, tak jsem přesvědčen, že nenajdete nic pod hranicí 110 tisíc korun za metr čtvereční u bytu. Cena zahrnuje nejen to, co vidíte, ale i komfort parkování a služeb, které budova nabízí. Ano, cena se zdá být vysoká, ale pokud člověk hledá něco v tomto smyslu, tak se obávám, že byty pod 20 milionů skoro existovat nebudou,“ tvrdí Šibal.

Zájemci jsou převážně Češi

Byt i dům jsou podle realitních agentů koncipovány především pro lidi rodinného typu. Tomu odpovídají prostory v nemovitostech i okolí. V dostupné vzdálenosti jsou renomované školy i školky a centrum je nedaleko.

„Z praxe naší kanceláře je většina klientů česká nebo slovenská. Je tu určitý podíl zahraniční klientely, ale ta je většinou nějakým způsobem spjata s Českou republikou. Může to být tak, že je pár nakombinován, nebo jsou to manažeři, kterým se v Praze líbilo a rozhodli se zde vlastnit nemovitost,“ vysvětluje Šibal a Souček souhlasí:

„Přestože mají dnes mnozí lidé velký problém na hypotéku dosáhnout, pořád se najdou Češi, kteří si tuto nemovitost mohou dovolit.“

Může se vám hodit na Sreality.cz:

Anketa

Lákalo by vás vlastnit nemovitost v hodnotě přes 25 milionů korun?
Ne, nepotřebuji to
40 %
Nevím, je to mimo moje představy
20 %
Ano. Pokud chce člověk bydlet slušně, není to nic výjimečného
40 %
Kdyby bylo po mém, chtěl/a bych něco ještě dražšího a luxusnějšího
0 %
Celkem hlasovalo 5 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám