Hlavní obsah

Stavební spoření si letos uzavře půl milionu klientů

Právo, Jakub Svoboda

Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) má nově jediného vlastníka. Její dosavadní majoritní majitelka ČSOB totiž koupila za 240 milionů eur (6,1 miliardy korun) od německé stavební spořitelny Bausparkasse Schwäbisch Hall její 45procentní podíl v ČMSS a stává se tak jejím jediným akcionářem.

Foto: Profimedia.cz

Téměř každý druhý dům či byt v ČR byl postaven či rekonstruován pomocí úvěru od stavební spořitelny.

Článek

O tom, co to znamená pro klienty a celý tuzemský trh stavebního spoření, jsme si povídali se členem představenstva a vrchním ředitelem pro řízení úvěrů skupiny ČSOB Petrem Hutlou.

Co převzetí zbývajícího podílu ČMSS přinese klientům?

Skupina ČSOB je už dnes největším poskytovatelem úvěrů na bydlení v ČR. Ke konci roku 2018 měla ve své bilanci hypotéky v objemu 301,1 miliardy korun, k tomu objem úvěrů poskytnutých ČMSS přesahuje 117 miliard korun.

Po transakci tak celkový objem poskytnutých úvěrů na bydlení vzroste na zhruba 420 miliard korun. Posílením spolupráce ČMSS s ČSOB, Hypoteční bankou a ČSOB Pojišťovnou našim klientům budeme schopni nabízet ucelenější nabídku pod jednou střechou a upevníme pozici lídra při financování bydlení.

Například užší spolupráce mezi ČMSS a Hypoteční bankou je logická, obě značky se vzájemně výborně doplňují a klientům díky nim můžeme nabídnout různé způsoby financování v závislosti na jejich potřebách. Doposud nám však ve spolupráci ČMSS a Hypoteční banky bránil antitrustový zákon.

Zůstane značka ČMSS, nebo se přejmenuje?

Naši klienti mohou služby, na které jsou zvyklí, dále využívat pod stávající značkou. Název ČMSS zůstává nadále zachován.

Počítáte se zachováním distribuční sítě ČMSS?

Ano. Skupina ČSOB bude mít plně k dispozici v rámci multikanálové obsluhy klientů velmi kvalitní síť obchodních zástupců, kterou chceme řídit dosavadním způsobem. Distribuční síť ČMSS je pro nás klíčová stejně jako know-how obchodních zástupců. Jsou s klien ty v dennodenní komunikaci a umí skvěle vyhodnotit jejich potřeby.

Jaký vývoj trhu letos očekáváte?

Výhled na 2019 zůstává nadále pozitivní. Zájem o nové smlouvy roste a letos padne hranice 500 tisíc smluv. V nedávném průzkumu agentury IBRS pro ČMSS označilo uzavření stavebního spoření za zajímavé 41 procent dotazovaných – vyšší atraktivita dosud vyjádřena nebyla, takže jsme optimističtí, co se spoření i úvěrů týče.

Jak se vyvíjí trh stavebního spoření po regulacích ČNB?

Ve spořicí části je stavebko dlouhodobě jediným zabezpečeným spořicím produktem, který poráží inflaci. Za druhé princip stavebního spoření, tj. naspořit si s podporou státu vlastní peníze na uplatnění žádosti o úvěr na bydlení, přesně odpovídá novým požadavkům regulace ze strany ČNB z loňského podzimu.

K vyššímu zájmu přispívá i potřeba mít naspořeny vlastní peníze při žádosti o úvěr na bydlení, což vyplývá z přísnější regulace ČNB. V loňském roce tedy stavební spořitelny zvýšily své prodeje o 15 procent na více než 480 tisíc smluv. Pozitivní je i náš výhled na letošní rok.

Jak se budou vyvíjet úrokové sazby ve srovnání s hypotékami?

Předpokládám, že úrokové sazby zajištěných úvěrů ze stavebního spoření se budou nadále vyvíjet příznivěji než úrokové sazby u hypoték.

Jaký máte názor na současné nastavení podmínek státní podpory?

Stavební spoření v průběhu více než 25 let existence ukázalo svou smysluplnost a stabilitu. Téměř každý druhý dům či byt v ČR byl postaven či rekonstruován pomocí úvěru od stavební spořitelny. Spořitelny také ukázaly svou odolnost vůči externím vlivům, ustály bez problémů finanční i jiné krize, aniž by je stát musel jakkoli zachraňovat.

Myslíme si, že současný stav je vhodným kompromisem pro obě strany, státní podpora nezatěžuje státní rozpočet tak jako v minulosti. V posledních letech stát vynakládá na podporu stavebního spoření necelé čtyři miliardy ročně, to je asi 0,3 procenta státního rozpočtu. Tato částka se mu mnohonásobně vrátí jen na DPH ze stavebních materiálů a prací financovaných z úvěrů od stavebních spořitelen.

Spořitelny mají na trhu svou silnou pozici, plní plnohodnotně svou funkci v obnově bytového fondu ČR. Samozřejmě nám by se líbilo například rozšíření účelovosti úvěrů o další oblasti, například vzdělání či zdravotní péče. Nicméně nejdůležitější pro funkční sektor je jeho stabilita bez častých změn.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám