Hlavní obsah

Výnosy státních dluhopisů letos porostou, čekají analytici

Výnosy českých státních dluhopisů v letošním roce porostou. Týkat se to bude především dluhopisů s kratší splatností, zatímco výnosy u dluhopisů s delší splatností by měly spíše stagnovat. Vyplývá to z odhadů analytiků. Růst výnosů by měl zvyšovat náklady na obsluhu státního dluhu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová představila na tiskové konferenci dluhopisy k výročí 100 let Československé republiky.

Článek

„V letošním roce očekáváme růst výnosů u dluhopisů velmi krátkých splatností, což bude souviset s dalším očekávaným růstem sazeb ČNB. V případě dluhopisů delších splatností však předpokládáme spíše stagnaci sazeb, jelikož výnosová křivka se stala poměrně plochou a investoři již růst úroků dále nečekají,” uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

„Výnosy dluhopisů s nižší splatností se bezpečně odpoutaly od nuly, a v závěru loňského roku dokonce dohnaly i výnosy dluhopisů s delší splatností. Výnosová křivka se tak výrazně zploštila a obdobný pohyb očekáváme i v roce letošním,” připomněl analytik Raiffeisenbank František Táborský.

Zatímco průměrný výnos státních dluhopisů s dvouletou splatností byl podle Seidlera v roce 2017 ještě nepatrně záporný, v roce 2018 již činil zhruba jedno procento a v závěru roku pak byl nad hranicí 1,5 procenta. Výnos desetiletého státního dluhopisu se podle Seidlera také zvýšil, a to zhruba o jeden procentní bod, v průměru minulý rok činil kolem dvou procent.

Ministerstvo vydává dluhopisy pro domácnosti

Ministerstvo financí v prosinci zahájilo prodej státních dluhopisů pro domácnosti. Zájemci z řad fyzických osob si mohou pořídit dluhopisy v minimální hodnotě 1000 korun a maximální hodnotě jeden milion korun.

Průměrný roční výnos šestiletého reinvestičního dluhopisu bude podle ministryně 2,07 procenta před zdaněním, a to za předpokladu, že ho bude vlastník držet celých šest let. V případě, že by se ho předčasně zbavil, byl by jeho zisk výrazně nižší.

Státem nabízený dvouprocentní úrok je teď sice vyšší, než nabízejí banky na spořicích účtech, na pokrytí inflace ale nyní nestačí.

Reklama

Výběr článků

Načítám