Hlavní obsah

Na hypotečním trhu nastává ochlazení, úrokové sazby strmě rostou

Po říjnovém rekordním zájmu o hypoteční úvěry nastalo ochlazení. Banky v listopadu sjednaly o zhruba dvě tisícovky úvěrů méně. Úrokové sazby i nadále rostou, průměrná sazba dosáhla hodnoty 2,78 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték.

Článek

V listopadové situaci na českém hypotečním trhu byl již znát dopad přísnějších pravidel pro poskytování hypoték nastavených Českou národní bankou (ČNB).

Jak ukázal pravidelný monitoring úrokových sazeb Fincentrum Hypoindex, pro hypoteční úvěr si do bank přišlo o 1973 klientů méně než v předchozím měsíci. Banky tak v listopadu poskytly celkem 8617 hypoték. O téměř pět miliard nižší než v říjnu byly i objemy.

Dopad regulace ČNB

„Během listopadu sjednaly banky zapojené ve Fincentrum Hypoindexu úvěry v objemu přes 19 miliard korun. V nich se však stále nachází část úvěrů, na které nebyla aplikována nová pravidla ověřování bonity platná od října. ČNB stále nemá možnost nařizovat parametry úvěrů přímo a některé z bank se rozhodly doporučení ČNB zavést později než od počátku října,“ upřesnil Josef Rajdl, hlavní analytik společnosti Fincentrum.

Dopad regulace na zájem o hypotéky registrují i v bankách. Například ve Wüstenrot mají žadatelé nejčastěji problém s limitem na měsíční splátky.

„V říjnu a listopadu se potvrdily naše prognózy a zhruba 15 až 20 procent žadatelů o hypotéku bude muset upravit svou představu o výši úvěru. Dominantní roli přitom hraje DSTI, tedy výše měsíčních splátek vůči čistému příjmu,“ doplnil Marian Holub z finanční skupiny Wüstenrot.

Banky pokračují ve zdražování

Průměrná úroková sazba opět povyskočila u stupínek výše. Zatímco v předchozích měsících se zvyšovala v řádu setin procentního bodu, v listopadu je vyšší již o 12 desetin procentního bodu. Dosáhla tak hodnoty 2,78 procenta. Za podobné úrokové sazby si lidé sjednávali hypotéky před více jak čtyřmi lety.

V listopadu zvýšila úrokové sazby například Equa bank či Fio banka. S vyššími sazbami musí od listopadu počítat i klienti, kteří zažádali o hypotéku v České spořitelně. Další zdražování hypoték spustila Raiffeisenbank, Komerční banka i Wüstenrot.

Navyšování úrokových sazeb pokračovalo v některých bankách i v prosinci, vyšší sazby představila hned počátkem měsíce Air Bank.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám