Hlavní obsah

Zdražování hypoték pokračuje, zájem o ně neklesá

Hypotéky zdražují, průměrná úroková sazba roste již několik měsíců v řadě. V říjnu se dostala na hodnotu 2,66 procenta. Přísnější pravidla ČNB zatím zájem o hypotéky neovlivnila, říjen byl nejúspěšnějším měsícem letošního roku.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték.

Článek

Podle ukazatele Fincentrum Hypoindex se říjnová průměrná úroková sazba hypoték po měsíci zvýšila o devět setin procentního bodu a zastavila se na hodnotě 2,66 procenta. Pokud si odmyslíme drobné zaváhání v polovině letošního roku, kdy se sazba nepatrně snížila, tak její růst můžeme sledovat už od srpna loňského roku.

Rekordy padaly

Ani v říjnu zájem o hypotéky mezi lidmi nepolevil. O měsíc dříve měly banky žně, lidé na poslední chvíli ještě před regulací sjednávali smlouvy jak na běžícím pásu a září tak trhalo rekordy. Ovšem říjnové údaje byly ještě zajímavější, lidé si totiž sjednali hypotéky v celkovém objemu 24,284 miliard korun, o 3,479 miliard korun více než v září.

Do bank si pro hypotéku přišel letos i nejvyšší počet klientů, celkem 10 590 lidí, o 1437 více než v září.

Na rekordních počtech i objemech se tak nejspíš podepsalo i to, že v říjnu banky dokončovaly obchody, které nestihly uzavřít v září ještě před platností přísnější regulace ČNB. Odborníci očekávají pokles objemů i počtu uzavřených hypoték až koncem roku, a to až o třetinu.

„Zpracování žádostí o úvěr podaných na poslední chvíli před platností doporučení ČNB k ověřování bonity vedlo v říjnu k letošnímu rekordu v objemu sjednaných hypotečních úvěrů. Další vývoj na hypotečním trhu opět ovlivní ČNB. Není ani vyloučeno, že ještě letos může pokračovat ve zvyšování sazeb, což je hlavní faktor k otázce, zda se hlavní nabídkové sazby ustálí okolo tří procent či výše,” uvedl Josef Rajdl, hlavní analytik Fincentrum.

Odborníci očekávají pokles objemů i počtu uzavřených hypoték až koncem roku, a to až o třetinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám