Hlavní obsah

Finanční poradna: Co si pohlídat u sjednání pojištění auta

Novinky, bab

V říjnu dochází podle dlouhodobých statistik k největšímu počtu dopravních nehod. Jejich častými příčinami bývají jak změny povětrnostních podmínek či zhoršená viditelnost, tak srážky s lesní zvěří. Zmírnit následky dopravní nehody po finanční stránce pak může správně zvolené pojištění.

Foto: Profimedia.cz

Častou příčinou podzimních dopravních nehod je srážka s lesní zvěří, která se v tomto období okolo silnic vyskytuje.

Článek

Ve spolupráci s pojistným analytikem Markem Seidlem ze společnosti Broker Trust přinášíme několik rad a tipů, co je vhodné si u pojištění auta pohlídat, abyste zbytečně neplatili vysoké částky a zároveň aby bylo vaše pojištění účinné.

Pozor na limity

Z vašeho povinného ručení jsou hrazeny škody, které na silnici způsobíte svým vozem ostatním řidičům. Podle zákona jsou nastaveny minimální limity u pojistného plnění na 35 miliónů korun, a to jak u škod na majetku, tak na zdraví.

„Limity pro zdraví platí sice pro každého poškozeného, ale nový občanský zákoník, který zrušil posuzování škod podle tabulek, může občas překvapit výší odškodného. Za zvážení tedy stojí sjednat některou z variant povinného ručení s vyšším limitem,“ upozornil Seidl.

Nezapomeňte pojistku aktualizovat

Používáním auta dochází pochopitelně k jeho opotřebování a tím i k postupnému snižování jeho hodnoty. Pokud máte sjednané havarijní pojištění, je potřeba ho pravidelně aktualizovat. Je totiž zbytečné platit stále stejnou částku, jakou jste platili, když byl váš vůz nový.

„Pojišťovna by stejně v případě poškození vozu vypočítávala vyplacenou částku z jeho aktuální hodnoty a ne z té, při které bylo sjednáváno pojištění,“ doplnil Seidl a doporučil klientům si průběžně ověřovat aktuální cenu svého vozu: „Sledujte například ceny stejných modelů v bazarech a pojistnou částku aktualizujte podle toho.“

Některá havarijní pojištění umožňují sjednat ještě připojištění GAP, které zajišťuje, aby cena nového či zánovního vozu zůstala pro potřeby pojistného plnění stejná po dobu tří let. Po uplynutí této doby ale ztrácí GAP na významu.

Vyplatí se sledovat akční nabídky

Pojistný trh se jenom hemží různými akčními nabídkami pojišťoven, které se snaží nalákat co nejvíce klientů. Vyplatí se proto zajímat se o jednotlivé akce, kdy můžete získat zajímavé slevy či připojištění v ceně základního balíčku.

Ovšem pozor: pojišťovnu můžete změnit jen jednou za rok. Abyste smlouvu u svého povinného ručení stihli řádně ukončit, je třeba pojišťovně dodat výpověď nejpozději šest týdnů před tzv. výročím, které naleznete na své zelené kartě. Pamatujte ale i na to, že počátek nové smlouvy musí termínově navazovat na ukončení smlouvy staré. Vaše vozidlo na silnici bez povinného ručení nesmí.

Bonusy za jízdu bez nehod pojistku zlevní

Každému řidiči jezdícímu bez nehod rostou jak u povinného ručení, tak u havarijního pojištění tzv. bonusy, resp. slevy z pojistného. Můžete tak ušetřit 50 až 60 procent z ceny pojistky.

„Porovnávejte pojišťovny i podle toho, jakou výši bonusů a za jak dlouhou dobu bez nehody nabízejí. V případě drobných poškození vozu, jejichž oprava nepředstavuje vysokou částku, je leckdy výhodnější nelpět na plnění z havarijní pojistky, aby se tak člověk nepřipravil o slevu z pojistného,“ doporučil Seidl.

Připojistěte se proti střetu se zvěří

Střety vozidel se zvěří nejsou na podzim žádnou výjimkou. Pokud máte u svého vozidla sjednáno havarijní pojištění či připojištění k povinnému ručení, likviduje následky nehod pojišťovna.

Pokud ale pojištěni nejste, náklady na opravu vozu tak budete muset uhradit ze svého. Proto se každému, kdo na podzim často jezdí místy s výskytem divoké zvěře, připojištění proti střetu se zvěří vyplatí.

„V případě srážky s hospodářským či domácím zvířetem lze zaplacení škody vymáhat po majiteli zvířete, který nezajistil, aby neohrožovalo dopravu,“ doplnil Seidl.

Připojištění čelního skla není zbytečné

Majitelé vozů si často sjednávají i připojištění skel, především toho čelního. Než ho uzavřete, ověřte si, kolik bude výměna zničeného skla stát, a přizpůsobte tomu výši pojistného krytí, abyste nemuseli výměnu doplácet ze svého.

Reklama

Výběr článků

Načítám