Hlavní obsah

Finanční poradna: Jak si zlevnit elektřinu nebo plyn

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U energií obecně platí, že jednodušší přístup k nižším cenám mají noví zákazníci. Ti si nejen mohou zvolit, zda chtějí uzavřít smlouvu na dobu určitou, či neurčitou a výměnou za závazek setrvání získat výhodnější cenu, ale dodavatelé jim v rámci získávání nových klientů nabízejí příznivou cenu téměř automaticky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Často tak dochází k situaci, že nováčci mívají výhodnější cenu než věrní zákazníci, kterým zůstávají ceny původní z doby sjednání smlouvy. Stávajícím zákazníkům proto radíme, aby s dodavatelem vyjednávali o ceně a nevzdávali se,“ říká vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest Lukáš Zelený.

A přidává praktickou radu. „Kromě předložení výhodnější nabídky od konkurence můžete operovat například s tzv. indikativními cenami nebo částkami určenými nováčkům. Někdy vás však k obdržení retenční nabídky od stávajícího dodavatele dovede až zaslaná výpověď smlouvy s dovětkem, že přecházíte ke konkurenci,“ dodává Zelený.

Cena plynu je stejně jako cena elektřiny složená z regulované a neregulované složky. Regulovanou část každoročně vyhlašuje Energetický regulační úřad (ERÚ), neregulovaná část je v kompetenci samotných dodavatelů. V případě plynu tvoří regulovaná složka ceny přibližně třetinovou část celkové ceny za dodávku energie.

Obě části ceny se poté dále dělí na další položky.

Indikativní ceny plynu značí výši neregulované části ceny za plyn, která je ERÚ považována za přiměřenou. Úřad vyhlašuje pro každé čtvrtletí konkrétní číselné hodnoty, které mají sloužit dodavatelům jako vodítko, za jakou cenu by dodávky energií měli zákazníkům poskytovat. „Tyto ceny však nejsou pro obchodníky závazné – mají pouze doporučující charakter,“ upozorňuje Zelený.

Indikativní ceny plynu jsou rozdělené podle charakteru odběru (na vaření, ohřev vody a vytápění), nezahrnují DPH a je nutné k nim připočíst regulovanou složku ceny, jež je specifická pro dané distribuční území.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám