Hlavní obsah

O hypotéky je opět velký zájem, průměrná úroková sazba po dlouhé době klesla

Po květnovém propadu zájmu o nové hypoteční úvěry to z červnových výsledků naopak vypadá, že hypotéky jsou opět „v kurzu”. Jak jejich počty, tak i objemy byly nejvyšší za posledního půl roku. Průměrná úroková sazba se navíc snížila o dvě setiny procentního bodu, dosáhla hodnoty 2,49 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték.

Článek

Vyplývá to z údajů ukazatele Fincentrum Hypoindex, který od roku 2003 sleduje průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

V červnu si do bank přišlo pro hypotéky o 1211 klientů více než v předchozím měsíci. Celkově tak bylo uzavřeno 9030 smluv. Objemy se v šestém měsíci vyšplhaly na 19,380 miliardy korun, o 2,613 miliardy korun více než v květnu.

Co se týče počtu sjednaných hypoték, byl v prvním pololetí nejvyšší v březnu, kdy si pro úvěr přišlo o 57 klientů více (celkem 9087) než ve druhém nejsilnějším měsíci červnu. Objem sjednaných hypoték však byl v červnu nejvyšší za uplynulé pololetí.

Akční nabídky bank měly vliv na výši sazby

V květnu se růst průměrné úrokové sazby zastavil a dosáhl stejné hodnoty jako v dubnu. V červnu pak sazba dokonce nepatrně klesla na hodnotu 2,49 procenta.

„Pokračující jarní akční nabídky se postupně přeměnily na letní a vedly v červnu k mírnému poklesu průměrných sazeb Fincentrum Hypoindexu. Ačkoliv ČNB koncem června zvýšila své základní úrokové sazby, zatím se nezdá, že by se v reakci na tento krok banky nějak hrnuly do závodu ve zvyšování sazeb. Před říjnovou platností nových doporučení ČNB vedoucích ke zpřísnění poskytování úvěrů s ohledem na příjmy klientů se banky snaží spíše využít zvýšeného zájmu o úvěry k získání nových obchodů,” doplnil Josef Rajdl, hlavní analytik společnosti Fincentrum.

Rekord letos nejspíš nepadne

Během šesti uplynulých měsíců banky sjednaly celkem 49 061 hypotečních úvěrů v objemu 104,72 miliardy korun.

Tyto výsledky zdaleka neodpovídají údajům za první pololetí loňského roku, kdy si hypotéky sjednalo 58 711 klientů v celkovém objemu 118,553 miliardy korun. Data tak naznačují, že rekord letos nejspíš nepadne.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám