Hlavní obsah

Lidé mají o hypotéky opět zájem i přesto, že sazby prudce rostou

V březnu si lidé sjednali nejvíce hypoték v letošním roce. Úrokové sazby však nadále rostou. Průměrná úroková sazba dosáhla hodnoty 2,46 procenta.

Foto: Jan Kočvara , Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték

Článek

Vyplývá to z údajů ukazatele Fincentrum Hypoindex, který od roku 2003 sleduje průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

Ve třetím měsíci letošního roku si přišlo pro hypotéku celkem 9087 klientů, o 1641 více než v únoru. Vyšší byly v březnu v porovnání s předchozím měsícem i objemy. Lidé si sjednali hypotéky celkem za 19,247 miliard korun, o 3,287 miliard korun více než o měsíc dříve.

Průměrná sazba roste od konce roku 2016

Průměrná úroková sazba hypoték dosáhla svého dna v listopadu a prosinci roku 2016, kdy se dostala na hodnotu 1,77 procenta. Od té doby s jedním drobným výkyvem neustále roste.

V březnu byla její hodnota 2,46 procenta, o desetinu procentního bodu vyšší než v únoru. V porovnání s dosud nejnižší hodnotou z konce roku 2016 se jedná o nárůst téměř sedm desetin procentního bodu.

„V březnových průměrných sazbách jsou ještě patrné reakce bank na únorové zvýšení sazeb ČNB. V současné době však přibývá indicií, že ČNB nejspíše nebude utahovat měnovou politiku tak rychle, jak původně naznačovala. To je dobrá příležitost pro spuštění jarních kampaní,“ uvedl Josef Rajdl, hlavní analytik společnosti Fincentrum.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám