Hlavní obsah

Platy v posledních třech letech rostly hlavně lidem z bank a policistům

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klesající míra nezaměstnanosti a rychle rostoucí poptávka zaměstnavatelů po lidech v mnoha oborech zvyšují v posledních letech také tlak na růst mezd. Za poslední tři roky si platově polepšili hlavně lidé pracující v bankách, policisté či programátoři. Naopak nejméně se v posledních třech letech zvyšovaly platy prodavačkám.

Ilustrační foto

Článek

Vyplývá to z průzkumu společnosti KRUK, která se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a dalších společností.

Průměrná mzda v Česku vzrostla loni ve třetím čtvrtletí meziročně o 6,8 procenta na 29 050 korun a podle ekonomů by měl růst platů vzhledem k nedostatku pracovníků ve většině odvětví pokračovat také letos.

Prodavačky v řetězcích si polepší

„Je patrné, že na tomto trendu v uplynulých třech letech profitovali především zaměstnanci z finančního sektoru, kde stouply mzdy 41 procentům zaměstnanců, a uniformované sbory (polepšilo si 38 procent), kterým se za poslední tři roky nejvíce navýšil příjem. Pokles příjmu naopak uvádí plných 40 procent lidí zaměstnaných v prodejním sektoru,“ informovala KRUK v tiskové zprávě.

Foto: Právo

Změna příjmů domácnosti během posledních tří let

Ve finančním sektoru rostly mzdy nejvýrazněji, 13 procent respondentů zaznamenalo nárůst o 30 procent a více. Také příslušníci uniformovaných sborů, tedy policisté nebo hasiči, často uváděli zvýšení příjmů, které ovšem nebylo tak výrazné jako u finančníků – většinou se pohybovalo pod 30 procent původních mezd. Snížením příjmů byl nejvíce postižen prodejní sektor, kde 14 procent lidí uvedlo pokles domácího rozpočtu o 10 až 30 procent.

V posledních měsících se však platová situace v maloobchodě začíná zlepšovat. Například společnost Lidl minulý týden uvedla, že od března zvýší nástupní mzdu pokladních a prodavaček o pětinu na 28 tisíc korun, v Praze a okolí stoupne na více než 29 tisíc korun. [celá zpráva]

Po zvýšení mzdy lidé více utrácejí

Stejným tempem se pak zvýší platy i současných zaměstnanců. Do tří let chce firma navíc přijmout dalších 2000 lidí, protože plánuje otevírat nové prodejny. S růstem mezd svých zaměstnanců však počítají i další řetězce, od března je hodlá zvýšit třeba také Penny Market. [celá zpráva]

„Zvýšení příjmů často vede ke snížení obezřetnosti ohledně dluhů a jejich splácení. Lidé získají pocit, že si mohou dovolit více utrácet a třeba se i více zadlužit. V případě ztráty zaměstnání nebo dlouhodobé nemoci, což jsou nejčastější důvody finančních problémů, jim pak ale mohou chybět prostředky na splácení dluhů i běžný provoz domácnosti,“ upozornila mluvčí společnosti KRUK Markéta Kolářová.

Nejlepší prevencí neschopnosti splácet úvěry v případě nečekaných událostí je podle ní průběžné vytváření finanční rezervy alespoň ve výši tříměsíčního platu.

Průzkum také ukázal, že jednotlivé profese nakládají s navýšeným příjmem odlišným způsobem. Pokud se navýší mzda zaměstnancům v dopravě a ve službách, více než třetina z nich ji použije ke splácení dluhů (36 procent, resp. 34 procent).

Více šetřit začnou po zvýšení platu učitelé (45 procent) a manažeři bank (35 procent), ale ostatní zaměstnanci z bankovního sektoru stejně jako pracovníci z obchodu zvýšený příjem intenzivněji utrácejí. Zaměstnanci z oboru informačních technologií (36 procent) začnou po zvýšení platu méně plánovat nákupy a utrácejí spontánněji.

Rostou i v Německu nebo v Polsku

Z mezinárodního srovnání v rámci průzkumu vyplývá, že ve státech, které se potýkají s ekonomickými problémy, jako jsou Itálie a Španělsko, výrazně klesají platy především zaměstnancům v oboru služeb, stavebnictví a dopravy. V těchto zemích uvádí pokles příjmu i více než polovina respondentů ze zmíněných oborů.

K růstu (více než k poklesu) mezd dochází ve všech oborech především v Německu a Polsku, ale třeba také téměř u poloviny zkoumaných profesí v Rumunsku.

„Nejčastěji rostou platy zaměstnancům v oboru informačních technologií a finančních služeb, ale například v Německu si výrazně přilepšili také učitelé a v Rumunsku příslušníci uniformovaných sborů,“ dodala ve své analýze společnost KRUK.

Reklama

Související články

V Evropě i v Česku se mají nejlépe ajťáci

Každému čtvrtému Evropanovi nezbývají na konci měsíce žádné peníze, měsíční příjem mu tak často stačí jen na pokrytí životních nákladů. Na druhou stranu zhruba...

Výběr článků

Načítám