Hlavní obsah

Lidl zvýší prodavačkám a pokladním nástupní mzdy na 28 tisíc

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obchodní řetězec Lidl v Česku zvýší od března nástupní mzdu pokladních a prodavaček o pětinu na 28 tisíc hrubého. Do tří let chce firma přijmout dva tisíce lidí. Ve středu o tom Lidl informoval v tiskové zprávě. Mzdy kvůli nedostatku lidí zvyšují i další řetězce.

Foto: Lidl

Prodejna Lidl ve Strakonicích

Článek

Lidl nyní pokladním a prodavačkám slibuje, že po dvou letech práce přesáhne jejich mzda 30 tisíc korun hrubého. Zároveň budou mít možnost v ještě větší míře využívat výrazně zkrácené úvazky, nově i 25 hodin týdně.

Nová nástupní mzda 28 tisíc korun při úvazku čtyřicet hodin týdně platí pro celou ČR, pouze v Praze a okolí zůstává kvůli specifickým podmínkám na pracovním trhu o něco vyšší, a to 29 143 korun. To znamená navýšení mezd o 20 procent. Adekvátně se mají zvýšit i mzdy stávajících zaměstnanců na těchto pozicích.

„Již dnes zaměstnáváme více než deset tisíc zaměstnanců a v následujících třech letech počítáme s tím, že nabídneme práci dalším přibližně dvěma tisícům lidí,“ řekl ředitel Lidlu ČR Pavel Stratil.

Lidl není jediný

Diskonty Penny Market již oznámily, že rovněž zvýší od 1. března mzdy, zaměstnanci si polepší v průměru o sedm procent. Nástupní mzda na pozici pokladní-prodavač se na plný úvazek bude pohybovat mezi 18 a 21 tisíci Kč podle regionu.

Lidl přikročil ke zvýšení mezd už loni, následovaly ho i další řetězce jako Albert či Tesco.

„Za uplynulých 12 měsíců jsme navýšili mzdy provozním kolegům v prodejnách o 32,5 procenta. Naposledy jsme navyšovali k prvnímu lednu tohoto roku, to bylo v průměru o 19 procent a polepšili například prodavači, pokladní, zelináři, řezníci či skladníci,” řekl Novinkám mluvčí Alberta Jiří Mareček. V loňském roce Albert zvyšoval mzdy na provozních pozicích dvakrát a v průměru činilo navýšení 13,5 procenta. Konkrétní výši mezd ale neuvedl.

Kvůli mimořádně nízké nezaměstnanosti se firmy napříč obory potýkají s nedostatkem zaměstnanců, obchod není výjimkou. Hospodářská komora například v této souvislosti volá po výraznějším usnadnění zaměstnávání cizinců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám