Hlavní obsah

Zájem o hypotéky mírně poklesl, sazby dále rostou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V prosinci loňského roku si do bank přišlo pro hypoteční úvěry méně lidí než o měsíc dříve. Celkem si ale na bydlení půjčili více než 20 miliard korun. Průměrná úroková sazba už čtvrtý měsíc za sebou vytrvale roste, v prosinci se zastavila na hodnotě 2,19 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték

Článek

Vyplývá to z údajů ukazatele Fincentrum Hypoindex, který od roku 2003 sleduje průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

Lidé si v prosinci sjednali celkem 9351 hypotečních úvěrů, o 115 méně než v listopadu. Celkový objem uzavřených úvěrů se v posledním měsíci loňského roku dostal na hodnotu 20,138 miliardy korun. O měsíc dříve si ale lidé půjčili o 678 miliónů korun méně.

„Díky silnému prosinci uzavřely v loňském roce banky zapojené do Fincentrum Hypoindexu takřka stejné objemy úvěrů jako v roce předchozím. Ve vysokých objemech sjednaných úvěrů se stále více projevují rostoucí ceny nemovitostí, přičemž průměrná výše hypotečního úvěru v prosinci dokonce překročila hranici 2,15 miliónu korun. Průměrná výše nových úvěrů je navíc výrazně výše, protože jsou ve statistikách obsaženy také refinancované úvěry,“ uvedl Josef Rajdl, hlavní analytik společnosti Fincentrum.

ČSOB a Hypoteční banka na počátku letošního roku zdražily hypotéky o 0,2 procentního bodu, zdražila i UniCredit Bank. Naopak zlevnily Raiffeisenbank či Expobank.

Podle odborníků budou v letošním roce úrokové sazby hypoték i nadále růst. Průměrná sazba nejspíš ke konci roku překročí hranici tří procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Levné hypotéky končí, úrokové sazby rostou

Hypoteční trh je ve znamení zdražování hypoték. Úrokové sazby postupně rostou a kvůli poslednímu, letos již druhému, zvýšení základních sazeb Českou národní...

Výběr článků

Načítám