Hlavní obsah

I platba bezkontaktní kartou do 500 Kč někdy vyžaduje PIN

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Čím dál víc Čechů platí za zboží a služby bezkontaktními platebními kartami. Při placení útraty do 500 Kč totiž stačí jen pípnutí a nemusí zadávat PIN. Vždy to ale neplatí. Může se ale stát, že platební terminál bude i při malé částce zadání PIN vyžadovat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Důvodem je ochrana majitele karty a jeho účtu. Banky mají nastavena interní pravidla, kterými se snaží možnému zneužití karty co nejvíce zabránit. Například sledují počet za sebou jdoucích plateb do 500 korun či objem uskutečněných transakcí a podobně. Jakmile dojde k překročení těchto limitů, musí platící zákazník i u nízké částky vyťukat PIN.

Z bezpečnostních důvodů však banky podrobnosti ohledně pravidel a nastavených limitů nesdělují.

Banky tímto opatřením eliminují obavy řady lidí, že v případě ztráty či krádeže karty může velmi snadno dojít k jejímu zneužití, pokud by neoprávněný držitel karty, ještě, než dojde k jejímu zablokování, s ní zaplatil několikrát drobnější útratu. V konečném důsledku by tak mohl vysát majiteli karty z účtu velkou sumu peněz.

Zneužití karty se bojí stále více lidí

Bezkontaktní karty má podle průzkumu agentury NMS Market Research pro Raiffeisenbank, v peněžence téměř každý Čech (92 procent). A s tím, jak se jejich počet zvyšuje (před dvěma lety je vlastnily zhruba čtyři pětiny lidí), rostou i obavy lidí z jejich zneužití. V průzkumu se k nim přiznal každý druhý majitel karty.

Neoprávněné platbě pochopitelně pomůže rychlé zablokování karty, mnohem jistější je ale mít ke kartě sjednáno i její pojištění. Výsledky průzkumu však ukázaly, že navzdory obavám ze zneužití klesl za poslední dva roky počet lidí, kteří mají kartu proti tomuto riziku pojištěnou. Zatímco v roce 2015 jich byla třetina, letos má pojištění sjednáno jen čtvrtina majitelů karet.

Nejčastěji se zneužití bezkontaktní platební karty obávají mladí lidé ve věku 18 až 24 let. „Ačkoliv mají mladí lidé nejčastěji strach ze zneužití svých karet, sjednává si právě tato skupina klientů pojištění nejméně,“ doplnila Lenka Jiřinová z Raiffeisenbank.

Nejopatrnějšími jsou starší lidé ve věku 55 až 64 let, pojištění mají sjednáno tři lidé z deseti. Skupina lidí nad 55 let, která si pojištění sjednává nejčastěji, se o svou kartu díky tomu obává nejméně.

V oběhu je 10,3 miliónů bezkontaktních karet

Podle statistik Sdružení pro bankovní karty bylo v polovině letošního roku v oběhu více než 11,6 miliónů platebních karet, přičemž bezkontaktních bylo zhruba 10,3 miliónů. Velká popularita bezkontaktních karet se však zatím neodrazila v adekvátní oblibě tzv. bezkontaktních nálepek. K jejich vlastnictví se hlásí jen jeden člověk z deseti.

Sedm z deseti lidí platí bezkontaktně častěji než před dvěma lety. Nejvíce si bezkontaktní platby oblíbili mladí lidé ve věku 18 až 24 let (83 procent).

Ve druhém čtvrtletí letošního roku bylo z téměř 223 miliónů bezhotovostních transakcí bezkontaktně uhrazeno bezmála 179 miliónů plateb v objemu zhruba 101,5 miliardy korun.

Anketa

Obáváte se zneužití své bezkontaktní platební karty?
Ano
75,8 %
Ne
20,9 %
Bezkontaktní platební kartu nemám
3,3 %
Celkem hlasovalo 1050 čtenářů.

Reklama

Související články

Češi notně provětrávají své platební karty

Platba kartou je nedílnou součástí životního stylu většiny z nás. Navíc Češi jsou přeborníky v bezkontaktním placení, nikdo na světě totiž nemiluje pípnutí...

Výběr článků

Načítám