Hlavní obsah

Češi notně provětrávají své platební karty

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Platba kartou je nedílnou součástí životního stylu většiny z nás. Navíc Češi jsou přeborníky v bezkontaktním placení, nikdo na světě totiž nemiluje pípnutí platebního terminálu tak jako my. Karty k úhradě svých nákupů používáme čím dál častěji. Nejvíce utrácíme za potraviny či jídlo v restauraci, ale i za léky či potravinové doplňky.

Foto: Profimedia.cz

V lékárnách a drogeriích platí kartou ze 77 procent ženy.

Článek

Minimálně jednu platební kartu má v peněžence prakticky každý Čech a valná většina z nich je bezkontaktních. Podle Sdružení pro bankovní karty (SBK) bylo ke konci loňského roku v oběhu zhruba 11,4 miliónu platebních karet.

Placení kartou je u nás na vzestupu, v loňském roce Češi jejich prostřednictvím utratili 477 miliard korun a provedli o pětinu více plateb než v roce předcházejícím. Jinak tomu nebylo ani počátkem letošního roku.

„Za první čtyři měsíce letošního roku jsme zaznamenali prudký růst počtu transakcí provedených kartou, o celou desetinu více oproti stejnému období loňského roku,“ uvedl Petr Plocek z UniCredit Bank.

Nejvíc utrácíme za jídlo

Největší objem peněz Češi tradičně vydají za nákupy potravin. Podle průzkumu UniCredit Bank se na druhém místě žebříčku umístily útraty za oblečení, třetí příčku obsadila zábava a čtvrté jsou pohonné hmoty. Češi totiž do jízdy autem rádi investují a automobily využívají jak na cesty do práce, tak na pravidelné výlety po České republice i za hranice.

Ve srovnání s loňskem také prudce vzrostly celkové výdaje na zábavu, meziročně o celou pětinu.

Češi na jeden nákup v průměru nejvíce zaplatí za cestování, například za letenky, pronájem auta nebo ubytování.

„Češi letos na jaře udělali vítr nejen ve svých peněženkách, ale i v šatníku. Za jeden nákup v obchodech s módou jsme v průměru zaplatili až téměř 1400 korun,“ zmínil Plocek.

Muži a ženy používají své platební karty zcela odlišně
Miloš Minčič, ČSOB

Značnou sumu jsou Češi schopni zaplatit i za své zdraví. Za nákup v lékárnách, optice či za dentální hygienu v průměru utratí přes 2300 korun. „Nákupy v lékárnách ovlivnila také letošní chřipková epidemie, která zasáhla Česko a odrazila se i v tříprocentním růstu počtu transakcí,“ doplnil Plocek.

Žebříčku průměrných plateb s přehledem vévodí položky související s cestováním, běžně přesahují částku 4000 korun. „Za ubytování v průměru na jednu platbu vynaložíme 4550 korun, za letenky 4900 korun a za pronájem auta až 5800 korun,“ dodal Plocek.

Ženy utrácejí v lékárnách, muži za benzín

Podle analýzy ČSOB panují velké rozdíly mezi tím, kde a za co utrácejí ženy či muži. U žen pochopitelně dominují obchody s oblečením, drogerie, parfumerie a lékárny.

„Z našich dat vyplývá, že muži a ženy používají své platební karty zcela odlišně. Například platby za ubytování jsou ve více než dvou třetinách prováděny muži, téměř totéž platí u pohonných hmot. Naopak v lékárnách a drogeriích platí kartou ze 77 procent ženy,“ upřesnil Miloš Minčič z ČSOB.

Ženy také velmi rády utrácejí za knihy, šperky a dárečky pro domácí mazlíčky. Dokonce častěji než muži platí i za nákup potravin, a to v poměru 59 ku 41 procentům. Při nákupu potravin Češi v poslední době více dbají na své zdraví. V anketě ČSOB čtyři pětiny lidí uvedly, že se řídí zásadami zdravého životního stylu.

Reklama

Související články

Pětina Čechů platí v obchodech jen kartami

Jen pět Čechů ze sta nevlastní žádnou platební kartu. Naopak téměř tři pětiny lidí mají v peněžence dvě a více, většinou bezkontaktních. Počet karet v Česku...

V placení kartami jsou Češi jedničkou

Češi uhradili za posledních deset let kartami útratu v celkové výši 2,5 biliónu korun. Kartou zkrátka platí často a rádi. V bezkontaktním placení je ČR dokonce...

Výběr článků

Načítám