Hlavní obsah

Tři ze čtyř Čechů raději platí kartou než hotovostí

Novinky, bab

Téměř každý obyvatel České republiky vlastní alespoň jednu platební kartu, s čímž pochopitelně souvisí i obliba bezhotovostního placení. Upřednostňují ji totiž tři čtvrtiny Čechů. Každý druhý však stále nezná rozdíl mezi debetní a kreditní kartou.

Foto: archiv, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Podle průzkumu agentury NMS Market Research pro Raiffeisenbank má v peněžence alespoň jednu platební kartu 96 procent Čechů.

Nejčastěji vlastní pouze jednu platební kartu (59 procent). Tři a více karet má pak každý desátý Čech. Muži jsou v tomto směru aktivnější než ženy, tři a více karet má každý šestý oslovený muž, ale jen čtyři ze sta oslovených žen. Počet vlastněných karet se zvyšuje s vyšším příjmem respondenta.

Obliba bezhotovostních plateb roste

Lidé si na bezhotovostní placení čím dál víc zvykají, sedm z deseti oslovených totiž kartou platí častěji než před dvěma roky.

„Na používání karet si v posledních letech více zvykly ženy, které tak dohnaly své mužské protějšky. Alespoň jednou týdně tento způsob úhrady zvolí 73 procent žen a 71 procent mužů,“ doplnila Andrea Klímová z Raiffeisenbank.

Bezhotovostní platbu považují za časově úspornější dvě pětiny Čechů (39 procent), což je o 11 procentních bodů víc než v roce 2015, a za minimálně stejně rychlou jako platbu v hotovosti pak téměř polovina oslovených.

Bezhotovostně raději platí 72 procent nakupujících, zatímco v roce 2015 to bylo 68 procent.

„To, že se zvyšuje počet lidí, kteří s větší oblibou platí kartou a vnímají platbu kartou jako rychlejší způsob úhrady, souvisí nejen s růstem míst, kde je možné kartou zaplatit, ale i s rozmachem bezkontaktních platebních karet v posledních pěti letech,“ uvedla Klímová.

Debetní, kreditní? Polovina Čechů nezná rozdíl

Skutečnost, že již téměř každý Čech má alespoň jednu platební kartu, však neznamená, že se v kartách vyznají. Rozdíl mezi debetní a kreditní kartou si stále plete polovina lidí, přičemž od roku 2015 se situace zlepšila jen nepatrně.

„Více než třetina respondentů si nesprávně myslí, že kreditní karta pracuje s jejich vlastními finančními prostředky a debetní naopak využívá zdroje banky. Dalších 13 procent oslovených dokonce uvádí, že mezi kartami není žádný rozdíl ve funkčnosti, pouze v názvu,“ upozornila Klímová.

Anketa

Platíte raději kartou, nebo hotovostí?
Kartou
62,4 %
Hotovostí
37,6 %
Celkem hlasovalo 997 čtenářů.

Reklama

Související články

Češi notně provětrávají své platební karty

Platba kartou je nedílnou součástí životního stylu většiny z nás. Navíc Češi jsou přeborníky v bezkontaktním placení, nikdo na světě totiž nemiluje pípnutí...

Výběr článků

Načítám