Hlavní obsah

Poplatky za výběr z bankomatu Čechům vadí, zdarma to jde jen s podmínkami

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poplatky za výběr hotovosti z bankomatu jsou stále trnem v oku většině lidí, považují je za neopodstatněné. Dokonce devíti z deseti oslovených vyloženě vadí, že musí zaplatit za výběr z bankomatu své banky. Právě kvůli poplatkům pak každý čtvrtý klient výběry omezuje. Dvě pětiny lidí by dokonce zvažovaly přechod k jiné bance, kdyby měly výběry zdarma.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Hotovost u sebe nosí naprostá většina Čechů. Dokonce polovina lidí oslovených v průzkumu agentury NMS Market Research pro Raiffeisenbank má vždy v peněžence či po kapsách nějaké bankovky a mince. Jen každý desátý Čech má zřídkakdy u sebe nějakou hotovost a téměř bezvýhradně tak spoléhá na bezhotovostní platby.

„Nejčastěji u sebe nosíme částky v rozmezí dvou set korun až jednoho tisíce. Více peněz pak najdeme v peněženkách mužů než žen. Téměř polovina mužů přitom uvádí, že se i s větším obnosem cítí bezpečně,“ uvedl Roman Přeučil z Raiffeisenbank.

Lidé omezují výběry

Klienti podle průzkumu v poslední době omezují výběry hotovosti z bankomatů. Zhruba každý čtvrtý majitel platební karty si zajde pro peníze k bankomatu maximálně jednou za čtvrt roku. Nižší počet výběrů než před dvěma lety uvádějí dvě pětiny respondentů.

Důvodem je jak pohodlné a rychlé placení prostřednictvím bezkontaktních karet, ale především výše poplatků, které si banky stále za výběry z bankomatů účtují. A to nejen v případě výběru z cizí, ale i vlastní banky.

Poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky Čechům vadí, za neopodstatněný ho považuje devět z deseti klientů. Dokážou spíše pochopit, proč je třeba hradit výběry u konkurence, i přesto však s tímto poplatkem nesouhlasí téměř čtyři pětiny z nich.

Nulový poplatek jen za splnění podmínek

Vybrat peníze bez poplatku z bankomatu vlastní, ale i cizí banky a výjimečně i v zahraničí, je v současné době možné prakticky u každé tuzemské banky. Ovšem je třeba zvolit ten správný účet, který to klientům umožní. A za takový účet se pak platí, mnohdy i několik desítek až stovek korun měsíčně. Abyste byli od tohoto poplatku osvobozeni, musíte pak splnit bankou dané podmínky.

Ty jsou víceméně ve všech bankách stejné - musíte splnit měsíční kreditní obrat na účtu v bankou dané výši, mít u banky vklady ve statisícových částkách či využívat další produkty.

Poplatky za výběr z bankomatu (v Kč)
BankaVlastní bankaCizí bankaZahraničí
Air BankzdarmaMalý tarif: 25 Velký tarif (1): zdarmaMalý tarif: 25 v EU, 100 mimo EU Velký tarif: zdarma v EU, 100 mimo EU
Creditas (2)5 výběrů v měsíci zdarma, další za 2030
Česká spořitelnaÚčet se službou Moje zdravé finance (3): zdarma Základní účet: 540125 (4)
ČSOBzdarmaPlus konto (5): 40 Premium konto (6): zdarmaPlus konto: 100 (7) Premium konto: zdarma
Equa bank (2)zdarma9
Expobank (2)Standardní BÚ: 6,50 BÚ Expo Active (8) a BÚ Expo Global (9): zdarmaStandardní BÚ a BÚ Expo Active: 2,5 % z částky, min. 80 BÚ Expo Global: zdarma
Fio banka10 výběrů v měsíci zdarma, další za 930 (10)80 + 0,5 % z vybírané částky
Komerční bankaMůjÚčet, MůjÚčet Plus (11), MůjÚčet Gold (12): zdarmaMůjÚčet: 39 MůjÚčet Plus: 2 měsíčně zdarma, další 39 MůjÚčet Gold: zdarmaMůjÚčet a MůjÚčet Plus: 99 MůjÚčet Gold: zdarma
mBankvýběr částky alespoň 1500 Kč: zdarma výběr částky do 1499 Kč: 29
Moneta MBúčty Tom (13), Genius Free, Genius Gold (14): zdarmaTom: 49 Genius Free: 49 Genius Gold: 3 zdarma, další za 49Tom: zdarma Genius Free: 0,5 % z částky + 100 Genius Gold: zdarma
Poštovní spořitelnaZákladní účet (15): 5 Poštovní účet (16): zdarmaZákladní i Poštovní účet:40Základní i Poštovní účet: 100
RaiffeisenbankeKonto Komplet (17) i eKonto Smart (18): zdarmaeKonto Komplet i eKonto Smart: zdarmaeKonto Komplet: zdarma eKonto Smart:
SberbankKonto Mini: 5 Konto Optimal (19): zdarmaKonto Mini: 37 (20) Konto Optimal: zdarmaKonto Mini: 75 + 0,5 % z částky Konto Optimal: zdarma
UniCredit BankU konto (Tandem) (21), U konto Premium (22): 5, nebo zdarmaU konto (Tandem), U konto Premium: 30, nebo zdarmaU konto (Tandem), U konto Premium: 100 + 0,5 % z částky, nebo zdarma
Zdroj: banky; Poznámky: (1) za účet Velký tarif klient zaplatí 100 Kč měsíčně; (2) nemá vlastní síť bankomatů; (3) měsíční poplatek 100 Kč, nebo zdarma; (4) výběr z bankomatů skupiny Erste za 5 Kč; (5) měsíční poplatek 69 Kč, nebo zdarma  ; (6) měsíční poplatek 900 Kč, nebo zdarma; (7) výběr z bankomatů ČSOB v SR za 5 Kč; (8) měsíční poplatek 149 Kč, nebo zdarma; (9) měsíční poplatek 299 Kč, nebo zdarma; (10) jeden výběr zdarma za platby kartou ve výši 4000 Kč, v měsíci až pět; (11) měsíční poplatek 39 Kč; (12) měsíční poplatek 169 Kč; (13) měsíční poplatek 99 Kč; (14) měsíční poplatek 469 Kč; (15) měsíční poplatek 25 Kč; (16) měsíční poplatek 69 Kč, nebo zdarma; (17) měsíční poplatek 129 Kč nebo 250 Kč; (18) měsíční poplatek 99 Kč, nebo zdarma; (19) měsíční poplatek 199 Kč, nebo zdarma; (20) výběr z bankomatu ČSOB za 10 Kč; (21) měsíční poplatek 199 Kč, nebo zdarma; (22) měsíční poplatek 499 Kč, nebo zdarma

U Air Bank mají zdarma výběry z bankomatu své banky všichni klienti. Bez poplatku pak z bankomatu cizí banky vybírají i ti, kteří mají zřízen Velký tarif, za něj měsíčně zaplatí 100 korun.

Klienti Creditas mají zdarma pět výběrů v měsíci z jakéhokoliv bankomatu v ČR.

Klienti České spořitelny mohou zdarma vybírat pouze z bankomatu ČS, zároveň musí mít zřízen účet se služnou Moje zdravé finance. Měsíčně je přijde na 100 korun. Banka jim ale odpustí 50 korun, pokud na účet každý měsíc přijde sedm tisíc korun. Dalších 50 korun odpustí, jestliže klient využívá další z produktů banky (například hypotéku, kreditní kartu, pojištění apod.).

Bez poplatku je i výběr z vlastních bankomatů pro klienty ČSOB. Zdarma vybírají u konkurence i klienti se zřízeným Premium kontem. Ovšem tento účet je určen pro movité klienty, kteří buď měsíčně zaplatí 900 korun, nebo bude účet bez poplatku, a to v případě, že kreditní obrat na účtu bude 50 tisíc korun měsíčně a splní další z podmínek (například úspory v částce alespoň 1,5 miliónu korun).

Equa bank jako jediná si neklade žádné podmínky za využívání bezplatného běžného účtu, klienti vybírají zdarma po celé republice.

Abyste v Expobank neplatili poplatky za výběr z bankomatu cizích bank (banka vlastní bankomaty nemá), musíte si zřídit účet Expo Active nebo Expo Global. První vás měsíčně přijde na 149 korun, zdarma bude ale v případě kreditního obratu 40 tisíc korun a souhrnného vkladu a investic ve výši čtvrt miliónu korun. Druhý účet stojí měsíčně 299 korun, zdarma je v případě, že klient má u Expobank alespoň 750 tisíc korun.

Fio banka poskytne klientům 10 výběrů z vlastních bankomatů za měsíc bez poplatku. Za každé čtyři tisíce korun zaplacené kartou pak mají zdarma i jeden výběr z bankomatů konkurence.

Komerční banka žádným klientům neúčtuje poplatek za výběr z vlastních bankomatů. Máte-li sjednán MůjÚčet Plus za 39 korun měsíčně, můžete zdarma vybrat dvakrát z cizích bankomatů. S MůjÚčet Gold (169 korun měsíčně) vyberete u konkurence zdarma kdykoliv.

mBank neúčtuje poplatky klientům za výběry od 1500 korun výše.

I všichni klienti Moneta Money Bank vybírají z vlastních bankomatů bez poplatku. Tři výběry u konkurence v měsíci zdarma mají klienti s účtem Genius Gold, měsíčně je vyjde ale na 469 korun.

Poštovní spořitelna zdarma umožní výběr jen ze svých bankomatů a jen klientům se zřízeným Poštovním účtem. Měsíčně přijde na 69 korun, zdarma je pro mladé či seniory a také při kreditním obratu 10 tisíc korun.

Bez poplatku mají výběry z bankomatů Raiffeisenbank všichni její klienti. U konkurence pak zdarma vyberou jen ti, kteří používají eKonto Komplet či eKonto Smart. První účet stojí 129 korun, pokud klient účet aktivně využívá, jinak přijde na 250 korun měsíčně. eKonto Smart je zdarma pro aktivní klienty, ti ostatní zaplatí 99 korun měsíčně.

Klienti Sberbank se sjednaným účtem Konto Optimal neplatí poplatek za výběry ze všech bankomatů v ČR. Za účet zaplatí 199 korun měsíčně, zdarma bude při kreditním obratu 25 tisíc korun.

Podobně jsou na tom i klienti UniCredit Bank s účty U konto, U konto Tandem či U konto Premium, bez poplatku vybírají ze všech bankomatů. U konto stojí 199 korun, při obratu 12 tisíc korun je zdarma. U konto Premium pak měsíčně přijde na 499 korun, s kreditním obratem 50 tisíc a vklady ve výši jeden milión korun se poplatek odpouští.

Anketa

Co si myslíte o poplatku za výběr z bankomatu vlastní banky?
Považuji ho za neopodstatněný a vadí mi
97,5 %
Považuji ho za normální a nevadí mi
2,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1196 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám