Hlavní obsah

Češi si oblíbili vkladomaty, měsíčně jimi projdou miliardy korun

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možnost vložit hotovost na svůj či cizí účet prostřednictvím vkladových bankomatů, tzv. vkladomatů, získává v Česku na oblibě. Každý měsíc tak klienti vloží miliardy korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Z našich statistik vyplývá, že vkladové bankomaty hojně využívají všechny skupiny klientů - od občanů přes podnikatele až po firmy. Klienti přitom oceňují zejména dvě přednosti – bankomaty fungují nepřetržitě 24 hodin denně a vložené peníze se ihned připíší na klientský účet v KB,“ uvedla Jana Švábenská z Komerční banky.

„Vkladomaty často používají i živnostníci nebo drobní podnikatelé, kteří si tak na účty vkládají své denní tržby,” doplnil Petr Plocek z UniCredit Bank.

Banky evidují zvýšený zájem o využívání vkladomatů, meziroční nárůst se pohybuje v desítkách procent. Klienti v jednotlivých bankách každý měsíc vloží desítky až stovky miliónů korun, v Air Bank či Komerční bance se jedná až o miliardu korun, v UniCredit Bank pak zhruba o 800 miliónů korun.

V ČSOB vložíte i mince

S vkladovými bankomaty se v současné době setkáte téměř v každé bance.  Jsou to speciální typy bankomatů, které kromě výběru peněz a dalších funkcí, jež běžné bankomaty nabízejí, umožní vložit i hotové peníze.

Po zasunutí platební karty do zdířky, zadání PINu a zvolení možnosti vložit hotovost se otevře schránka, do které klient položí bankovky. Vkladomat sám jednotlivé bankovky rozpozná a vloženou částku prakticky ihned připíše klientovi na účet.

V pilotním projektu ČSOB jako zatím jediná banka v Česku na pobočce ve Zlíně klientům umožňuje vkládat i mince.

„Mince se vkládají do bankomatu najednou, neroztříděné otvorem označeným pro mince. Maximální počet mincí pro jeden vklad je omezen na 350 kusů. Má-li klient mince i bankovky, je možné je vložit do bankomatu v rámci jedné transakce. Celkový maximální objem vložené hotovosti na jeden vklad zůstává standardních 350 tisíc korun. O zpracovaném vkladu obdrží klient stvrzenku ve formě výčetky o zpracovaných bankovkách a mincích,” upřesnila pro Právo Pavla Hávová z ČSOB.

Vkladomaty v číslech
Air Bank 59 vkladomatů, které tvoří téměř polovinu současné bankomatové sítě. Průměrný vklad je zhruba 13 500 korun.
Česká spořitelna 139 vkladomatů, tvoří asi 10 procent bankomatové sítě. Průměrný vklad je zhruba 11 000 korun.
ČSOB 156 vkladomatů, tvoří asi 15 procent bankomatové sítě (celkem 1067 bankomatů).
Komerční banka 180 vkladomatů, tvoří čtvrtinu z celkového počtu 766 bankomatů. Na konci roku 2017 budou vkladomaty tvořit zhruba třetinu bankomatové sítě. Průměrný vklad je zhruba 17 tisíc korun.
Moneta Money Bank 20 vkladomatů, tvoří 3,2 procenta bankomatové sítě. Průměrný vklad je 10 tisíc korun.
Raiffeisenbank 15 vkladomatů Do konce roku 2016 jich bude 20, dio konce roku 2017 pak 50. Průměrný vklad je kolem 18 tisíc korun.
UniCredit Bank 143 vkladomatů, tvoří 56 procent bankomatové sítě. Průměrná výše vkladu je kolem 20 tisíc korun.
Zdroj: Informace z bank

Na svůj i cizí účet

Samozřejmostí je vklad hotovosti na vlastní účet. U všech bank je zdarma.

Některé banky svým klientům umožní vložit i peníze na cizí účet klienta stejné banky. Tuto službu vám nabízí například Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka či UniCredit Bank. Kromě České spořitelny, která klientům naúčtuje za vklad pět korun, je to v ostatních bankách zdarma.

Další možností je vklad na účet klienta v cizí bance. Nabízí ho pouze Česká spořitelna a klient za něj zaplatí 80 korun.

Vkládat hotovost v cizí měně (eura, dolary, libry) banky neumožňují. „Vkládat korunovou hotovost lze u Komerční banky i na účty vedené v cizích měnách (CAD, CHF, GBP, USD, EUR),” doplnila Jana Švábenská.

Anketa

Vložil/a jste si už někdy peníze na účet prostřednictvím vkladomatu?
Ano
42,3 %
Ne
57,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 756 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám