Hlavní obsah

Češi v první půlce roku zaplatili bankám na poplatcích v průměru 2093 korun

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet bankovních služeb, které banky poskytují zdarma, roste. Přesto musí klienti za některé z nich stále platit. V průměru tak na poplatcích každý Čech letos v prvním pololetí uhradil 2093 korun, o zhruba sto korun méně než za stejné období před sedmi lety.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Vyplývá to z analýzy serveru bankovnipoplatky.com.

V roce 2010 přišly bankovní poplatky uhrazené od ledna do června průměrného bankovního klienta na 2200 korun. O sedm let později se tato částka snížila na 2093 korun. Podle serveru klienti vždy za prvních šest měsíců v roce zaplatili bankám od roku 2010 do roku 2017 celkem 188 miliard korun.

„Nutno dodat, že se nejedná o výsledky za celé roky, ale vždy pouze za první pololetí roku. Roční hodnoty jsou tak přibližně dvojnásobné,” doplnil Miroslav Zeman z bankovnipoplatky.com.

Zatímco na počátku desetiletí byl pokles spíše mírný, v letech 2015 až 2017 se výrazně zrychlil. Důvodem je především zvyšující se konkurence na bankovním trhu, kdy právě výše poplatků je jedním z marketingových lákadel nízkonákladových bank, které na trh vstoupily v letech 2010 až 2012.

Dalším impulsem je podle Zemana rozvoj bezplatných účtů, resp. bankovních účtů bez základních poplatků, které s větším či menším rozdílem podmínek nabízejí již všechny banky na trhu.

Výnosy z poplatků klesají

V prvním pololetí roku 2010 dosáhl čistý výnos z poplatků částky 18,7 miliardy korun, v prvním pololetí roku 2017 to bylo necelých 16 miliard korun. Čistý zisk bank se ve stejném období zvýšil z 31,4 miliardy korun v roce 2010 na 43,6 miliardy korun v roce 2017.

Bankám se průběžně už od roku 2011 snižují výnosy z poplatků a provizí. Zatímco v roce 2010 činily 59,5 procenta k čistému zisku, v prvním pololetí letošního roku to bylo 36,8 procenta, o 22,7 procenta méně než před sedmi lety.

„Tato skutečnost dokazuje, že na zisku a výnosech bank se výnosy z poplatků podílejí stále menší měrou,” dodal Zeman.

Základní pilíř příjmů se tak u tuzemských bank stále více přesunuje z příjmů z bankovních poplatků na příjmy z úroků a další standardní bankovní služby.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám