Hlavní obsah

Růst úrokových sazeb hypoték klienty neodradil, obávají se dalšího zdražování

Novinky, bab

Rok trvající pád úrokových sazeb hypoték se zastavil. V lednu se průměrná úroková sazba oproti prosincové hodnotě zvýšila o pět setin procentního bodu. Zájemce o hypotéky to však neodradilo, pro úvěr na bydlení si přišel zhruba stejný počet jako v prosinci. Což není obvyklé, leden bývá dlouhodobě nejslabším měsícem.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték

Článek

Vyplývá to z údajů ukazatele Fincentrum Hypoindex, který od roku 2003 sleduje průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

V lednu průměrná úroková sazba hypoték dosáhla hodnoty 1,82 procenta a pro hypotéku si přišlo 8665 lidí.  V porovnání s prosincem loňského roku to byl zhruba stejný počet, poslední měsíc v roce bylo sjednáné jen o 19 hypotečních smluv více.

Tato situace však není obvyklá, z historických dat Fincentrum Hypoindex vyplývá, že v lednu zájem o hypotéky rapidně klesá. Dokonce bez ohledu na výši průměrné úrokové sazby. Lidé se pravděpodobně obávají dalšího zdražování i zpřísnění podmínek pro poskytnutí hypoték.

„Ceníkové zvyšování sazeb se zatím v reálných sazbách příliš neprojevilo. Růst sazeb je zatím pozvolný a je značně brzděn jak dobíháním předchozích garancí, tak individuálními slevami. Často nastává paradoxní situace, že zatímco v minulosti byla sazba 'od' u většiny bank nedosažitelným snem, dnes může být promarněnou příležitostí nepokusit se o sazbu nižší,“ uvedl k výsledkům Fincentrum Hypoindexu Josef Rajdl ze společnosti Fincentrum.

Celkový objem v lednu sjednaných hypoték činil 17,532 miliard korun, o 133 miliónů korun méně než v prosinci 2016.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám