Hlavní obsah

Průměrná úroková sazba hypoték zamrzla, pokles se nekonal

Novinky, bab

Rekordní rok, alespoň co se hypoték týče, skončil. Ovšem v prosinci už žádné rekordy pokořeny nebyly. Rozhodně tedy nenavázal na veleúspěšný listopad, kdy opět poněkolikáté v řadě klesla průměrná úroková sazba a lidé si sjednali rekordní počet hypoték. Poslední měsíc v roce průměrná úroková sazba zamrzla na listopadové hodnotě 1,77 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték

Článek

Vyplývá to z údajů ukazatele Fincentrum Hypoindex, který od roku 2003 sleduje průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

Předpovědi naznačovaly, že v prosinci by situaci na hypotečním trhu mohl ovlivnit nový zákon o spotřebitelském úvěru. Opak byl ale pravdou – prosinec se proměnil v běžný měsíc roku 2016. Lidé si sjednali celkem 8684 hypotečních úvěrů, o 5702 smlouvy méně než v listopadu.

Navíc v posledním měsíci v roce klesly i objemy, a to o více než 12 miliard korun na konečnou částku 17,665 miliardy korun. Pokles to sice byl obrovský, na druhou stranu ale listopad byl extrémně rekordním měsícem.

„Ač byl prosinec prvním měsícem účinnosti nového zákona o spotřebitelském úvěru, dle statistik se zdá, že se za nových podmínek podepisovaly úvěry, které se nevešly do rekordního listopadu. Průměrné úrokové sazby kopírovaly listopadové nabídky a zůstaly nezměněny,“ uvedl Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.

Reklama

Související témata:

Související články

Hypotéky jsou opět levnější

Úrokové sazby hypoték, jak už se letos stalo tradicí, opět klesly a atakovaly dosavadní rekord. Průměrná úroková sazba v září poklesla na 1,82 procenta. Na...

Výběr článků

Načítám