Hlavní obsah

Hypotéky jsou opět levnější

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úrokové sazby hypoték, jak už se letos stalo tradicí, opět klesly a atakovaly dosavadní rekord. Průměrná úroková sazba v září poklesla na 1,82 procenta. Na druhou stranu objemy i počty uzavřených hypotečních úvěrů v září znovu rostly.

Foto: Jan Kočvara

Průměrná úroková sazba hypoték

Článek

Vyplývá to z údajů ukazatele Fincentrum Hypoindex, který od roku 2003 sleduje průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

V září si přišlo sjednat hypotéku o 535 více klientů než v předcházejícím měsíci, celkem bylo tedy uzavřeno 9825 smluv. Objemy v devátém měsíci letošního roku vystoupaly na 19,607 miliard korun.

Za uplynulá tři čtvrtletí bylo sjednáno 81 996 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 159,676 miliard korun. Pro srovnání, za celý rok 2015 si přišlo do bank sjednat hypotéku 104 639 klientů v celkovém objemu za 190,42 miliard korun.

„Září bylo posledním měsícem, kdy mohly banky poskytovat 100% hypotéky, aniž by odporovaly doporučením regulátora. Obavy regulátora z vývoje nemovitostního trhu jsou namístě, průměrná výše hypotečního úvěru za třetí čtvrtletí meziročně vzrostla o 8,6 procenta, od počátku intervencí pak o více než 20 procent, za čímž je rychlý růst cen nemovitostí,“ uvedl Josef Rajdl, hlavní analytik Fincentrum.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám