Hlavní obsah

Finanční poradna: Co všechno může ovlivnit výši úrokové sazby hypotéky

Novinky, bab

Hypoteční úrokové sazby jsou již delší dobu velmi nízké. Průměrná úroková sazba před několika měsíci prolomila dvouprocentní hranici a sazby kolem 1,5 % nejsou výjimkou. Nicméně banky nenabízí jen jeden typ úvěru za jednu sazbu, jsou odstupňované podle různých parametrů obchodu. Přinášíme několik tipů, které mohou mít na výši sazby vliv.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Výše úrokové sazby například může záviset na účelu poskytnutého hypotečního úvěru, na způsobu dokládání příjmu, na celkové výši úvěru, délce fixace či výši LTV (loan to value = poměr výše půjčky k hodnotě zastavené nemovitosti).

Vlastní bydlení je levnější

Nejlevnější jsou vždy hypotéky na pořízení vlastního bydlení.

„Pokud však hodláte nemovitost pronajímat nebo si půjčit na prostory pro svoji podnikatelskou činnost, úroková sazba bude rozhodně vyšší. Minimálně o jeden procentní bod,” uvedla Hana Fojtová z OVB Allfinanz.

Nízké LTV, nízká sazba

Pokud máte na pořízení nemovitosti naspořeny i vlastní prostředky a půjčit si potřebujete jen část kupní ceny nemovitosti, máte šanci získat i výhodnější úrokovou sazbu.

„Jiná situace je, pokud potřebujete půjčit téměř na celou stavbu nebo kupní cenu. Jak roste poměr výše úvěru k ceně zastavené nemovitosti (tzv. LTV), tak stoupá i nabízená sazba,” doplnila Fojtová.

S úvěry blížícími se 100procentnímu LTV však budou banky šetřit. Od 1. října  půjčí maximálně 95 procent LTV, od 1. dubna 2017 jen 90 procent LTV.

Schopnost prokázání dostatečného příjmu

K poskytnutí úvěru je třeba doložit, že na splácení máte dostatečný příjem. Nejjednodušší to mají zaměstnanci, kterým potvrdí příjem zaměstnavatel. Podnikatelé dokládají příjem daňovým přiznáním. Pokud vykazují dostatečný zisk, mají to v podstatě stejně jednoduché jako zaměstnanci.

Jsou ale situace, kdy zisk není dostatečný nebo příjmy ne tak snadno doložitelné. Banky mají řešení i pro tyto případy - hypotéky bez standardního dokládání příjmu. „Příjem z podnikání je pak možné vypočítat podle obratu nebo akceptovat různé nestandardní příjmy a podepsat čestné prohlášení o jejich výši,” zmínila Fojtová.

Za tento zvláštní přístup banky si na sazbě ale připlatíte. Čeká vás přirážka k úrokové sazbě zhruba ve výši jednoho procentního bodu ročně

Čím více produktů, tím lepší sazba

Chcete-li slevu, pořiďte si u stejné banky účet a pojištění. Za uzavření dalších navazujících produktů se vám úroková sazba může snížit i o celé procentní body.

Půjčte si více

Čím více si od banky půjčíte, tím nižší sazbu získáte. Slevu ze sazby lze získat již od jednoho miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám