Hlavní obsah

Míst na kolejích je málo, ceny pronájmů bytů rostou

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Ceny pronájmů studentských bytů se v některých městech meziročně zvýšily až o pětinu. Zájem studentů o bydlení v soukromí to ale pravděpodobně nijak neovlivní. Důvodem jsou zejména omezené kapacity univerzitních kolejí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Otázku bydlení musí řešit i dvacetiletý Pavel, student pražské vysoké školy. „Na koleji na mě místo nezbylo, nezbývá mi tak nic jiného než hledat slušný pronájem. Jenže ceny jsou opět vyšší než vloni,“ posteskl si Právu Pavel. Má tak před sebou úkol domluvit se na společném bydlení s dostatečným počtem kamarádů, aby mu cena pronájmu neudělala příliš velkou díru do studentského rozpočtu.

„Zájem o pronájem bytů ze strany studentů je vysoký. Jedná se zejména o velké byty s dispozicí 3+1 či 4+1, což je přirozeně dáno tím, že se do nich vejde větší počet studentů, kteří se o náklady na bydlení vzájemně dělí, a tím je i podstatně snižují,“ uvedl Tomáš Brychta ze společnosti ulovdomov.cz.

Více než polovina (53 procent) současných zájemců o pronájem bydlení je ve věku do 26 let.

Počet studentů, kteří mají zájem o bydlení v pronájmu, se navíc rok od roku zvyšuje. Může za to zejména omezená kapacita vysokoškolských kolejí, kde s žádostí o ubytování uspěje přibližně každý pátý uchazeč.

Nejhorší je přitom situace v Opavě (každý devátý uchazeč), nejlepší pak v Liberci (každý třetí uchazeč).

Ceny meziročně vyšší až o pětinu

Studenti si ovšem letos budou muset za bydlení v pronájmu připlatit, a to zejména v Praze, kde pronájem studentského bytu s dispozicí 3+1 meziročně vzrostl až o pětinu.

Nově tak za tento byt zaplatí průměrně 17 900 korun. V případě, že bude v bytě bydlet šest lidí (dva v jednom pokoji), cena pro jednoho se tak vyšplhá na zhruba 2980 korun. Obdobnou částku vynaloží také za ubytování ve dvoulůžkovém pokoji na některé z pražských kolejí (přibližně 3270 korun).

Výraznější nárůst cen letos zaznamenají také ostravští studenti, kteří si budou muset za pronájem bytu se stejnými dispozicemi připlatit přibližně o 13 procent více. Zaplatí tak průměrně 9000 korun, tedy 1500 korun na osobu. Naopak ubytování na koleji je vyjde přibližně na 2330 korun.

Foto: David Ryneš, Novinky

Cena pronájmu bytu 3+1 ve vybraných městech

V případě Brna je situace o něco lepší (meziroční nárůst o čtyři procenta). Cena pronájmu bytu 3+1 letos dosahuje průměrné ceny 12 500 korun, tedy 2080 korun pro jednoho. Ubytování na brněnské koleji stojí kolem 2770 korun.

Výjimku naopak tvoří Olomouc. Zde ceny zůstávají stejné jako loni. Studenti za pronájem bytu 3+1 opět zaplatí průměrně 10 500 korun (1750 korun za osobu), ubytování na koleji je vyjde na 2700 korun.

I studenti mohou žít ve svém

Řešením pro studenty, kteří se chtějí osamostatnit od rodičů a neplatit drahé nájmy, může být financování vlastního bydlení. ČSOB a Hypoteční banka před několika dny přišly s nabídkou produktu Studentské bydlení. Podle průzkumu ČSOB totiž zhruba třetina vysokoškolských studentů využívá bydlení na koleji, dvě pětiny bydlí v pronájmu a čtvrtina stále žije u rodičů.

„Nabídkou Studentského bydlení vycházíme vstříc mladým, kteří se chystají ke studiu nebo už studují, a také jejich rodičům, kteří chtějí svým dětem pomoci s bydlením, a kteří nechtějí své peníze zbytečně utrácet za nájem či kolej,” uvedl Richard Kotrlík z ČSOB.

Dodal, že většina rodičů je podle průzkumu ochotná svým dětem s financováním bydlení pomoci.

Reklama

Související články

Ceny bytů rostou, nejvíc v Praze a Brně

Ceny bytů v Česku po poměrně dlouhém poklesu, který začal v roce 2009, od loňska opět rostou. Nejrychleji teď stoupají v Praze, Brně a v jejich okolí, naopak...

Výběr článků

Načítám