Hlavní obsah

Dřívější splacení hypotéky projedná Sněmovna. Sankce mají být nižší

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sankce, které klienti platí bankám za předčasné splacení hypotéky, chce v novém zákoně o spotřebitelském úvěru omezit poslanec Václav Votava (ČSSD). Navrhuje, aby činily jen jedno procento z půjčené sumy, maximálně však padesát tisíc. Zákon je na programu Sněmovny již tento týden, včetně tohoto pozměňovacího návrhu, kterému dal zelenou už rozpočtový výbor a má velkou šanci, že projde.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Spotřebitel by byl podle návrhu oprávněn úvěr zcela předčasně splatit za podmínky, že doba trvání smlouvy o spotřebitelském úvěru na bydlení je delší než

24 měsíců, „přičemž věřiteli vzniká právo požadovat náhradu nákladů, která ale nesmí přesáhnout jedno procento z předčasně splacené výše spotřebitelského úvěru, maximálně však částku 50 tisíc korun“.

Návrh se inspiruje úpravou předčasného splácení úvěrů na bydlení v Německu (kde je možné úvěr předčasně splatit zcela zdarma). Toto opatření také pomůže lidem v tíživé životní situaci, například během rozvodu. Klienti bank budou moci snadněji prodat společný byt na hypotéku,“ tvrdí v důvodové zprávě Votava.

Návrh ale vyvolává odpor u některých advokátů a věřitelských subjektů. Dnes jsou sankce zákonem neomezené, záleží jen na smluvních podmínkách mezi klientem a bankou.

Zvýhodní bohaté, tvrdí advokát

Bez sankce lze hypotéku předčasně splatit jen ve velmi krátkém období po ukončení fixační doby, která bývá obvykle na jeden, pět či sedm let.

Klient s hypotékou ve výši 15 miliónů zaplatí při předčasném splacení stejně jako klient s hypotékou pět miliónů
advokát Martin Rezek

„Na první pohled se rozšíření možnosti předčasně splatit úvěr jeví jako pozitivní zpráva pro spotřebitele. V navrhované podobě však bude znamenat výhodu pouze pro bohatší klienty s vysokými hypotékami a spekulanty s nemovitostmi,“ napsal Právu advokát Martin Rezek, jenž dříve působil v České obchodní inspekci a Evropské spotřebitelské organizaci v Bruselu.

Pevná procentní sazba nákladů, které si banky můžou účtovat, s jejich limitací ve výši 50 tisíc, podle něj zvýhodňuje spotřebitele s vysokými hypotékami.

„Klient s hypotékou ve výši 15 miliónů zaplatí při předčasném splacení stejně jako klient s hypotékou pět miliónů,“ dodal Rezek. Tyto námitky už Votava v návrhu předpokládal, v důvodové zprávě tvrdí, že nelze očekávat zneužívání tohoto opatření, tedy že by někdo účelově prodával nemovitost kvůli splacení úvěru na bydlení.

„Prodej nemovitosti je nákladný proces. Náklady na prodej nemovitosti by vysoce převýšily možné výhody z předčasného splacení úvěru,“ poznamenal Votava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám