Hlavní obsah

Krátké půjčky dostanou přes čtvrt miliónu Čechů do kolen

Právo, Jindřich Ginter

Krátkodobé půjčky dostávají do kolen více než čtvrt miliónu Čechů. A jejich počet narůstá, přestože celkově se situace domácností meziročně zlepšila. Jenže předlužená skupina obyvatelstva, která rychlými půjčkami splácí předchozí úvěry, hlavně hypotéky, se ze svého minusového hospodaření ne a ne vymanit. Naopak se rozrůstá.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Debety na běžných účtech loni dosáhly 12,3 miliardy korun.

Článek

Zatímco v roce 2014 nesplácelo krátkodobé půjčky včas přes 276 tisíc lidí, loni to bylo již 286 tisíc dlužníků. Vyplývá to z nejnovější analýzy společnosti CRIF, spravující největší registr bankovních i nebankovních úvěrů (CNCB) u nás. Za úvěry ohrožené tzv. selháním se považují už ty, kdy klient nezaplatil věřiteli tři po sobě jdoucí splátky.

Hypotéka, rozchod, půjčka, bankrot

„U úvěrů na bydlení počet selhání klesá, u krátkodobých úvěrů i přes příznivou ekonomickou situaci stoupl o deset tisíc klientů,“ řekl Právu výkonný ředitel Nebankovního registru klientských informací CNCB Jiří Rajl.

U dlouhodobých úvěrů počet selhání meziročně o deset procent klesl. Zatímco v roce 2014 dlouhodobější půjčky třikrát po sobě nesplácelo 34 123 klientů, loni to bylo necelých 31 tisíc.

Další podrobnosti k zadluženosti spotřebitelů a jejich schopnosti splácet zveřejní CRIF dnes. Již tyto nejnovější údaje ovšem potvrzují, že problémy předlužených lidí se nadále prohlubují, i když ekonomice se daří a spotřeba domácností roste.

Neměl jsem na splátky hypotéky, i když už čtyři roky chodím do dvou zaměstnání
skladník Petr z Prahy

Pětatřicetiletý Petr z Prahy dělá skladníka v samoobsluze. Sotva skončí sérii dvanáctihodinových šichet, tak místo dní odpočinku spěchá do dalšího řetězce.

„Stejně mi to nevychází. Splácíme přes deset tisíc měsíčně hypotéku. Zůstal jsem ale na to sám, přítelkyně odešla. Když byt prodám, tak stejně v takové výši budu platit nájem,“ popisuje svoji situaci. Zadřela ho ale sedmdesátitisícová nebankovní „profi-kreditní“ půjčka.

„Neměl jsem na splátky hypotéky, i když už čtyři roky chodím do dvou zaměstnání. A tak jsem pod tlakem, neuváženě během tří dní měl peníze z té půjčky. Jenže už jsem se nepodíval, kolik vlastně stojí. Teď mám vracet 250 tisíc korun, a sotva něco umořím, o to víc naskočí penále,“ přiznává Petr.

V obchodním centru, kde je samoobsluha, natrefil na právničku. „Už jsem s ní o tom mluvil, budu muset asi požádat včas o osobní bankrot, aby mne o byt nepřipravila exekuce,“ uvažuje unaveně během krátké přestávky v doplňování zeleniny.

Více kontokorentů

Loni Češi zároveň více využívali bankovní kontokorenty, tedy povolené přečerpání účtu. Podle ekonomky České bankovní asociace Evy Zamrazilové to znamená, že většina domácností si ekonomicky více věří.

„Kontokorenty jsou pro klienty přijatelnou alternativou k půjčkám. Debety na běžných účtech loni dosáhly 12,3 miliardy korun, což je meziročně o 7,6 procenta více. I když růst úvěrů byl rychlejší než růst vkladů, lidé si během loňského roku u bank celkově více peněz uložili, než vypůjčili,“ dodala Zamrazilová.

U bank hlavně na bydlení

U bank měly domácnosti ke konci loňského roku rozpůjčováno 1,2 biliónu korun, čili meziročně o osm procent více. Z toho úvěry na bydlení činí 971,8 miliardy korun.

Během roku 2015 lidé nově načerpali úvěry v objemu 418,7 miliardy korun, což bylo o 19,3 procenta více než v roce 2014. Sedmdesát procent nových úvěrů směřovalo do bydlení.

V těchto údajích nejsou zahrnuty půjčky od nebankovních úvěrových společností a půjčky „z kandelábrů“. O těch není přehled. Často ovšem slouží lidem v nečekané nouzi, když přijdou třeba o práci, aby zaplatili měsíc dva splátky hypoték. Jenže většinou tím sice získají krátký čas, ale příjem se jim za tak krátkou dobu nezlepší a dluh z přechodné půjčky je začne dostávat do kolen.

Anketa

Vzali jste si někdy krátkodobou půjčku u nebankovní společnosti?
ano, několikrát
9 %
jen jednou
4,1 %
ne
86,9 %
Celkem hlasovalo 2997 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám