Hlavní obsah

Životní styl dnešních třicátníků: Každý pátý žije s rodiči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř tři čtvrtiny dospělých Čechů si myslí, že by jejich potomci měli rodné hnízdo opustit nejpozději v pětadvaceti letech. Skutečnost je ale jiná. Výhod bydlení u rodičů, kterému se také říká mama hotel, využívá více než pětina mladých Čechů ve věku 25 až 34 let.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Zejména mladým českým mužům se u rodičů zjevně líbí a rozhodnutí odejít do vlastního totiž oddaluje dokonce každý čtvrtý. Vyplývá to z průzkumu Fakta a trendy v bydlení finanční skupiny Wüstenrot mezi pěti sty představiteli české populace, který proběhl na konci loňského roku.

„Základním určujícím znakem dospělosti není věk, ale schopnost osamostatnit se, s čímž souvisí i zajištění vlastního bydlení. Právě pro tyto účely je vhodné využít hypotéku nebo překlenovací úvěr,“ říká Radka Floriánová z Wüstenrot.

Dnešním třicátníkům se od rodičů nechce

Mnozí mladí lidé, kteří stále bydlí pod křídly svých rodičů, se nechtějí vzdát teplé stravy, plné ledničky, vypraného a vyžehleného prádla. Řada dospělých lidí bydlí s rodiči také z finančních důvodů. Nedostatek vlastních financí je hlavním důvodem společného soužití pro téměř dvě třetiny mladých.

Služeb mama hotelu využívají častěji muži než ženy, s rodiči stále bydlí čtvrtina mužů a pětina žen. Jak ale vyplynulo z průzkumu, v očích mladých žen tzv. mamánci ovšem nejsou dostatečně atraktivní, a to především kvůli možnému svazujícímu vlivu potencionální tchyně.

V poslední době pozorujeme nárůst počtu hypoték, které si pořizují jednotlivci
Radka Floriánová

Druhou silně zastoupenou skupinou, která využívá výhod mama hotelu, jsou tzv. singles (37 procent). Díky bydlení s rodiči ušetří za náklady na bydlení. Řada z nich se obává i závazku hypotéky, protože by se museli spolehnout pouze na jeden příjem a v tom vidí zásadní problém.

Podle odborníků však není třeba se financování samostatného bydlení bát, úrokové sazby hypotečních úvěrů jsou nyní velmi nízké, navíc mladí lidé si mohou nastavit i dostatečně dlouhou dobu splatnosti.

„V poslední době pozorujeme nárůst počtu hypoték, které si pořizují jednotlivci. Většinou se jedná o jednopokojové či dvoupokojové byty. Často je to pro ně výhodnější, než platit nájem. V případě dvou pokojů mohou jeden pokoj dlouhodobě nebo dočasně pronajmout a ze získaných financí si mohou snížit splátku,“ doplnila Floriánová.

Luxus upřednostňují před soukromím

Dalším důvodem bydlení s rodiči je také vychytralost a vyhovující životní styl. Mamánci často přenechávají na rodičích veškeré nákupy, vaření, praní a další domácí práce. Za ušetřené peníze potom dělají radost především sami sobě. Cestují a dopřávají si výhod, kterých by si s výdaji do společné domácnosti nebo za vlastní bydlení dovolit nemohli.

Lidé se v dnešní době nemusí spoléhat pouze na sebe a své schopnosti zajistit si dostatečné finanční příjmy na pořízení vlastního bydlení. Celé třetině respondentů se na financování jejich současného bydlení zčásti nebo plně podíleli rodiče, či jiní rodinní příslušníci. Pouze každý šestý respondent si byl schopný zafinancovat bydlení jen ze svých zdrojů.

Anketa

V kolika letech jste se odstěhovali od rodičů?
před 18. rokem
7,5 %
v 18 či 19 letech
26,7 %
mezi 20. a 25. rokem
49,7 %
mezi 26. a 30. rokem
11,3 %
po 31. roce
4,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2308 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám