Hlavní obsah

Třetina dospělých Čechů ždímá peníze z rodičů, málokdo je vrací

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Finanční podporu od rodičů si v Česku užívá třetina dospělých potomků. Ovšem svým rodičům finančně přilepší pouze málokdo. Pravidelně jim totiž část výplaty posílá jen 12 procent Čechů. Vyplývá to z rozsáhlého mezinárodního průzkumu agentury Ipsos pro společnost Profi Credit, kterého se ve čtyřech zemích zúčastnily čtyři tisícovky respondentů.

Foto: Profimedia.cz

Servis „mamahotelů“ si užívají v nadpoloviční většině muži.

Článek

Celá třetina dospělých Čechů se nechá finančně podporovat od svých rodičů, desetina pak dokonce využívá laskavosti prarodičů.

Také více než polovina Bulharů má jistotu, že se o ně rodiče postarají. Další pětina se pak může spolehnout na prarodiče. Na Slovensku využívají rodiče jako bankomat dvě pětiny lidí, v Polsku pak každý třetí člověk.

Na podporu starších rodičů Češi kašlou

Na druhou stranu svým rodičům pravidelně finančně přilepšuje jen každý osmý Čech, což je nejméně ze všech sledovaných zemí. Na Slovensku posílá rodičům část své výplaty 16 procent  lidí, v Polsku je to téměř pětina potomků a v Bulharsku dokonce 28 procent lidí.

„Co se týče výše podpory, tak i ta je u nás nejnižší. V průměru činí příspěvek rodičům v Česku 1800 korun měsíčně, v okolních zemích je to pak v přepočtu kolem tří tisíc korun,“ doplnila Dana Hakavcová ze společnosti Profi Credit.

O své rodiče se nejčastěji takto starají lidé s vyššími příjmy nebo svobodní.

Od rodičů se mladým nechce

Mnozí mladí lidé poměrně neradi vymění servis od maminky a plnou ledničku za samostatný život. I v dospělosti pak někteří s rodiči sdílejí společnou domácnost.

Zatímco v Česku žije s rodiči 17 procent lidí starších 18 let, v Polsku je to téměř pětina, Na Slovensku sdílí společnou domácnost s rodiči každý sedmý dospělý potomek, v Bulharsku pak každý osmý.

„Spolu se svými dětmi nejčastěji žijí lidé s vyššími příjmy a rozvedení rodiče. Servis 'mamahotelů' si užívají v nadpoloviční většině muži. Více než polovina dospělých dětí žijících s rodiči si přitom už sama vydělává,“ uvedla Hakavcová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám