Hlavní obsah

Nájemníci si za opravy v bytech připlatí

Právo, Martin Procházka

Lidé žijící v nájemních bytech musí počítat s tím, že se od nového roku budou podílet na nákladech za běžnou údržbu bytu a drobné opravy. Ročně přitom může jít až o tisíce korun. Vyplývá to z nařízení vlády, které kabinet přijal na konci října.

Foto: Profimedia.cz

Běžnou údržbou bytu se rozumí i jeho vymalování.

Článek

Nařízení je v souladu s novým občanským zákoníkem, který podíl nájemníků na běžné údržbě a drobných opravách předpokládá. Běžnou údržbou bytu se přitom rozumí udržování a čištění bytu včetně zařízení a vybavení, které se provádí při delším užívání bytu.

Jde hlavně o malování, opravu omítek, tapetování nebo čištění podlah.

Drobné opravy jsou pak podle nařízení vlády například opravy podlahových krytin, částí dveří, oken výměny zámků nebo rolet.

Počítají se k nim třeba i opravy vypínačů, zásuvek, jističů, zvonků domácích telefonů, výměny svítidel.

Stejně tak se za drobnou opravu počítá výměna uzavíracích ventilů u rozvodu plynu nebo oprava a výměna uzavíracích armatur na rozvodech vody s výjimkou hlavních uzávěrů pro celý byt. Nájemníci by rovněž měli hradit opravy a certifikace bytových měřidel nebo zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění a opravy a certifikace bytových vodoměrů teplé a studené vody.

Nevyhnou se ani podílům na opravě digestoří, koupelnových baterií, sprch, umyvadel, van nebo kuchyňských sporáků, kamen na tuhá paliva, plyn a elektřinu nebo elektrických kotlů.

Za drobné opravy jsou považovány i další opravy, kde náklady nepřesáhnou 1000 korun.

Výjimku tvoří opravy radiátorů a rozvodů ústředního topení, které nájemník hradit nemusí.

Nejvýše 100 korun za metr plochy

Vláda rovněž stanovila roční limit, který opravy hrazené nájemníkem nesmějí překročit. Jedná se o 100 korun za metr podlahové plochy, takže například u bytů střední velikosti o ploše 60 metrů činí „strop“ pro nájemníka 6000 korun ročně.

Podlahovou plochou se podle nařízení vlády rozumí součet podlahových ploch bytu a všech prostor, které jsou s bytem užívány, a to i mimo byt, pokud jsou užívány výhradně nájemcem. Podlahová plocha sklepů, které nejsou místnostmi, a podlahová plocha balkónů, lodžií a teras se započítávají jednou polovinou.

Anketa

Jak velkou část vašich výdajů tvoří náklady na bydlení?
Méně než 10 %
5,9 %
Zhruba 20 %
9,4 %
V rozmezí 20 - 40 %
36,1 %
60 % a více
48,6 %
Celkem hlasovalo 1015 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Co všechno čeká neplatiče nájemného

Platit nájemné spolu s náklady za služby je základní povinností nájemce bytu. Pokud ji porušíte, nečeká vás jen výpověď z bytu, jak se mnozí lidé domnívají,...

Výběr článků

Načítám