Hlavní obsah

Hypotéky slaví 20 let: Banky už na bydlení Čechům půjčily téměř bilión

Novinky, Barbora Buřínská

Již 20 let mají Češi možnost financovat své bydlení prostřednictvím hypotečních úvěrů. V říjnu 1995 došlo k prvnímu čerpání plnohodnotné hypotéky občanem České republiky. Za celou dobu poskytování hypoték si české domácnosti půjčily od bank na bydlení zhruba bilión korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„V letošním roce poskytly banky v České republice svým klientům téměř 180 miliard korun, přičemž za uplynulých dvacet let je to již v nominální hodnotě úctyhodných 929 miliard korun, které si české domácnosti půjčily od bank na bydlení,” uvedl Jan Sadil z Hypoteční banky.

Před 20 lety úrokové sazby kolem 14 %

Licenci k vydávání hypotečních zástavních listů dostala první banka v září 1995. V současné době mohou Češi o hypotéku zažádat v 18 bankách.

Podle ukazatele Fincentrum Hypoindex se v současnosti v Česku úročí hypotéky v průměru sazbou 2,11 procenta. Před dvaceti lety byly první hypotéky úročeny sazbou o více než deset procentních bodů vyšší.

„Letos se úroková sazba dotkla historického minima, kdy dosahovala jen 2,11 procenta. To je za dvě dekády fungování hypoték na českém trhu obrovský posun, neboť v roce 1995 byla běžná úroková sazba 14 procent,“ připomněl Sadil.

„Odhaduji, že minimálně do konce roku 2016 zůstanou úrokové sazby stále nízké. Mírný nárůst sazeb se i dle predikcí ČNB dá očekávat počátkem roku 2017,“ předpověděl.

Ročně desítky tisíc hypotečních smluv

Hypotéka je v současné době považována za běžný produkt, kterým každý rok financují své bydlení desítky tisíc klientů. Zatímco v prvních pěti letech bylo v Česku poskytnuto občanům zhruba 30 tisíc hypoték, za posledních pět let to bylo již více než 400 tisíc.

„Jen v prvním pololetí letošního roku poskytly tuzemské banky klientům z řad občanů takřka 50 tisíc hypoték v objemu 88 miliard korun,” uvedl Josef Rajdl ze společnosti Fincentrum.

Příklady typické hypotéky
Parametrv roce 1995v roce 2015
Výše hypotéky800 000 korun1 800 000 korun
Podíl financované hodnoty nemovitostimax. 70 %obvykle 85 – 90 % lze i 100 %
Úroková sazba13 %2 %
Splatnostdo 20 let25 let
Zdroj: Fincentrum

Za posledních dvacet let došlo i k obrovskému posunu ve vývoji samotného produktu. Zatímco v začátcích nebylo možné získat hypotéku na více než 70 procent hodnoty nemovitosti, postupem času některé banky půjčovaly bonitním klientům i 100 procent hodnoty. V současné době je běžný podíl financované hodnoty nemovitosti zhruba 85 - 90 procent.

V polovině letošního roku Česká národní banka však tuzemským bankám doporučila omezit poskytování stoprocentních hypoték.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak řešit hypotéku po rozvodu

Vzhledem k tomu, že polovina manželství končí rozvodem, je dost pravděpodobné, že jsou mezi nimi i ta, kde partneři společně splácejí hypotéku. Existují...

Výběr článků

Načítám