Hlavní obsah

Kupujete družstevní byt? Hypotéku dostanete jen při ručení jinou nemovitostí

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Pokud se rozhodnete pro koupi družstevního bytu a budete ji chtít financovat úvěrem, narazíte na problém. Banky vám byt totiž nevezmou do zástavy. Ručit musíte jinou vhodnou nemovitostí. Důvod je prostý - nekupujete si přímo družstevní byt, ale členský podíl v družstvu, který se během koupě bytu převede z prodávajícího na kupujícího. Tím ovšem není možné ručit, respektive nelze na něj dát zástavní právo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Základním předpokladem pro financování převodu členských práv a povinností je to, že klient má nemovitost, kterou může dát do zástavy, protože družstevní byt i nadále zůstává v majetku družstva,” pro Právo upřesnila Alena Nováková z Expobank.

„Ideální samozřejmě je, pokud klient jinou nemovitost již vlastní a může ji použít jako zástavu. Většina klientů v takové situaci ale není, naopak na hypoteční úvěr kupuje svou první nemovitost. Doporučujeme proto například domluvu s rodinou nebo příbuznými, kteří mohou do zástavy nabídnout svou vlastní nemovitost,” uvedl pro Právo Petr Plocek z UniCredit Bank.

Jak se k financování staví banky?

V případě, že má klient k dispozici jinou vhodnou nemovitost, kterou může dát do zástavy, banky mu nabídnou standardní hypoteční úvěr, přičemž účelem bude koupě družstevního bytu, respektive financování převodu členských práv a povinností v bytových družstvech.

Postup při poskytování hypoték probíhá obdobně jako při financování koupě bytu do osobního vlastnictví. „Klient předkládá bance žádost o hypoteční úvěr, dokumenty k příjmům a nemovitosti, která bude zástavou, a také návrh smlouvy o převodu členských práv a povinností člena družstva, stanovy družstva a některé další dokumenty k členství v družstvu,” doplnila Alena Nováková.

Nabídka bank pro financování koupě družstevního bytu - klient dá do zástavy jinou nemovitost
BankaProduktÚroková sazba
Česká spořitelnaStandardní hypotéka - služba financování družstevního bytuod 2,09 % (fixace 5 let)
ČSOB, Era, Hypoteční bankaHypotéka na družstevní bytod 1,99 % (fixace 3 a 5 let)
Equa bankÚčelová hypotéka na koupi nemovitostiod 1,99 % (fixace 3 a 5 let)
Expobank CZHypotéka na bydlení a rekreaciod 2,94 % (fixace 3 roky, 70 % LTV)
Fio bankaFio hypotékaod 1,88 % (fixace 3 a 5 let)
GE Money BankHypotékaod 2,34 % (fixace 3 a 5 let)
Komerční bankaHypoteční úvěrod 2,09 % (fixace 3 a 5 let)
mBankmHypotéka Light1,69 % (fixace 3 roky, pojištění, do 90 % LTV)
RaiffeisenbankHypoteční úvěr Klasikod 2,19 % (fixace 3 a 5 let)
SberbankHypotéka bez starostiod 1,99 % (fixace 3 a 5 let)
UniCredit BankHypotéka s fixní sazbouod 1,69 % (fixace 3 roky)
Wüstenrot hypoteční bankaHypotéka Wüstenrotod 1,94 do 2,24 % (záleží na výši úvěru, fixace 3 roky)
Zdroj: banky; údaje k 23. září 2015

Některé banky mají v nabídce i produkty - tzv. předhypoteční úvěry, které mohou klienti využít v případě, že nemají jinou vhodnou nemovitost a zároveň nejpozději do roka až dvou získají družstevní byt do osobního vlastnictví.

Předhypoteční úvěr je vždy poskytován s následným hypotečním úvěrem, přičemž po dobu jeho trvání splácíte jen úroky. Jakmile družstevní byt získáte do osobního vlastnictví a do katastru nemovitostí je k němu vloženo zástavní právo ve prospěch banky, je předhypoteční úvěr jednorázově splacen hypotečním úvěrem.

Nevýhodou předhypotečních úvěrů je podstatně vyšší úroková sazba, než je tomu v případě standardních hypotečních úvěrů.

Nabídka předhypotečních úvěrů pro financování koupě družstevního bytu
BankaProduktMax. splatnostÚroková sazba
ČSOB, Era, Hypoteční bankaPředhypoteční úvěr (1)12 měsíců4,99 %
Komerční bankaPředhypoteční úvěr (2)12 měsícůindividuálně
SberbankÚvěr za účelem financování koupě družstevního bytu bez zajištění jinou nemovitostí (2)24 měsíců4,79 %
Zdroj: banky; údaje k 23. září 2015; Poznámky: (1) max. výše úvěru 5 mil. Kč, LTV do 50 %; (2) max. výše úvěru 3 mil. Kč

Předhypoteční úvěr má v nabídce i Raiffeisenbank, pro financování koupě družstevního bytu ho však nedoporučuje.

Využít můžete i úvěr od stavební spořitelny

Koupi družstevního bytu můžete financovat i úvěrem od stavební spořitelny. „Pro financování získání družstevního bytu poskytujeme jak překlenovací, tak řádné úvěry. Tyto úvěry lze použít jak na splacení podílu bytovému družstvu, tak na úhradu převodu členských práv a povinností,” uvedl pro Právo Tomáš Kofroň z Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS).

ČMSS nabízí speciální úvěr s odloženým zajištěním vhodným právě pro případy koupě družstevního bytu. Úvěry do 500 tisíc korun poskytuje bez zajištění, do 900 tisíc korun musíte mít dva ručitele, nad tuto částku již požaduje zástavu jiné než kupované nemovitosti.

„Pro klienty, kteří nemohou nebo nechtějí úvěr zajišťovat zástavním právem k nemovitosti, nabízíme nezajištěný Rychloúvěr na lepší bydlení. Výše tohoto úvěru bez jakéhokoli zajištění může být až 700 tisíc korun,” upozornila Hana Vaněčková z Modré pyramidy.

Úvěr na družstevní byt můžete u Pyramidy zajistit i jinou nemovitostí. V takovém případě je pak možné využít standardní Hypoúvěr bez jakýchkoli omezení.

Raiffeisen stavební spořitelna (RSTS) nabízí klientům několik možností financování družstevního bydlení. Překlenovací úvěr HYPOsplátka s odloženým zástavním právem k nemovitosti (resp. kupovanému družstevnímu bytu) až na 11 měsíců vám poskytne až do výše 3 milióny korun a maximálně 80 procent hodnoty zástavy. Čerpat můžete i překlenovací úvěr REKOpůjčka do 500 tisíc korun bez zajištění nemovitostí.

„Úvěr ze stavebního spoření poskytneme klientovi, který již u nás spoří a splňuje podmínky pro přidělení tohoto úvěru, a to až do výše 700 tisíc korun bez zajištění nemovitostí, případně i vyšší, ten však musí být zajištěn nemovitostí,” doplnila mluvčí RSTS Jitka Jechová.

Stavební spořitelna České spořitelny (SSČS) klientům pro pořízení družstevního bytu a pro případ, že nemohou dát do zástavy nemovitost, poskytne Úvěr od Buřinky. Výše úvěru bez zajištění je až 800 tisíc korun. Pokud klient může použít do zástavy jinou nemovitost, spořitelna mu nabídne Hypoúvěr od Buřinky.

Wüstenrot stavební spořitelna má ve své nabídce speciální překlenovací úvěr Půjčka ProBydlení, který poskytuje bez akontace a zajištění nemovitostí až do výše dva milióny korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám