Hlavní obsah

Simulanti inkasují peníze pomocí falešných diagnóz

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Mnozí lháři a podvodníci se snaží dostat bez práce k penězům z nemocenské nebo pojistky pomocí diagnóz buď smyšlených, nebo opatřených falešnými podpisy a razítky lékařů. Některým se daří udržovat pohádku poměrně dlouho.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Například šestačtyřicetiletá žena, žijící nedaleko obce Kardašova Řečice v Jihočeském kraji, předkládala pojišťovnám smyšlená zranění včetně diagnóz a průběhů jejich léčení, falšovaných podpisů a razítek lékařů.

Inkasovala peníze z úrazových pojistek. Procházelo jí to více než dva roky, než sklapla klec, a to na základě trestního oznámení jedné z lékařek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nemohoucnost? Detektiv se dívá

„Oznámení opatřovala razítky různých ošetřujících lékařů, která si sama vytvořila v počítači a za lékaře rovněž podepsala,“ uvedla Hana Millerová z jihočeského policejního ředitelství.

Pojistných podvodů s použitím falšovaných nebo nadsazených diagnóz jsou celkově stovky ročně. „Znepokojivý je rostoucí počet pojistných podvodů v pojištění osob. Typické jsou fingované úrazy, padělání lékařských zpráv, záměrné uvádění nepravdivých údajů o příčinách a rozsahu zranění, účelové prodlužování doby léčení,“ potvrdil Jiří Cívka z pojišťovny Generali.

U odškodnění za úrazy, která mohou jít do miliónů, proto pojišťovny neváhají nasazovat nejen svá analytická oddělení, která hledají případné nesrovnalosti v papírech, a to zda obdobnou událost klient nenahlásil i jiné pojišťovně, ale vysílají rovněž své detektivy přímo do terénu. Ti pak osobu po určitou dobu sledují a svá zjištění zdokumentují.

Prodlužují si neschopenky

Pak se třeba ukáže, že muž, který pro pojišťovnu uvádí, že je nemohoucí po úraze, se čile otáčí na zahradě domu a berle s sebou nosí jen na oko do hospody. Simulanti to zkoušejí i s neschopenkami. Například čtyřiadvacetiletý muž z Chomutova si zase letos přepsal lékařem uvedené datum konce neschopnosti, čímž si dobu nemoci prodloužil o dvacet dnů.

K výplatě nemocenských dávek tak pochopitelně nedošlo. Pokud by toho muž měl na svědomí více, za falšování veřejné listiny mu může hrozit až tříleté vězení.

Jen za loňský rok bylo pro podvod na sociálním zabezpečení stíháno přes 430 lidí. Je to ale jen zlomek skutečnosti. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) proto letos začala neschopenky více kontrolovat.

Od začátku letošního roku do konce června 2014 provedla přes 88 tisíc kontrol, po nichž snížila nebo odebrala nemocenskou 1460 pacientům, což je v meziročním srovnání o více než 300 lidí více.

Reklama

Výběr článků

Načítám