Hlavní obsah

Éra dotovaných mobilů končí, obchodníci si mnou ruce

Právo, Jakub Svoboda

Prodeje mobilních telefonů v prodejnách elektra i na internetu zaznamenaly v posledních měsících výrazný růst. Důvodem je konec éry dotovaných mobilů, které mobilní operátoři v minulých letech Čechům za pár korun rozdávali ve snaze ulovit nové zákazníky.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

S příchodem letošní jarní „cenové revoluce“, při níž tarify za neomezené volání a datové služby klesly v Česku proti dřívějším ceníkům zhruba na třetinu, ale operátoři začali kvůli propadu tržeb od dotovaných mobilů rychle ustupovat.

Telefónica dotování mobilů nahradila jejich prodejem na splátky, stejnou cestou se vydal také T-Mobile. A experti jsou přesvědčeni o tom, že třetí operátor Vodafone dřívější fenomén dotování přístrojů brzy definitivně pohřbí.

„V současné době zákazníkům dotované telefony nabízíme. Nevylučujeme ovšem, že do budoucna systém ještě nezměníme,“ naznačila pro Právo Veronika Exnerová z tiskového oddělení Vodafone.

S tím, jak operátoři přestávají dotovat telefony, zaznamenáváme měsíc od měsíce rostoucí zájem o telefony všech značek
Robin Weintritt, Expert Elektro

Ze snahy operátorů ušetřit, kde se dá, začali profitovat obchodníci. Například firma Expert Elektro za poslední tři měsíce zaznamenala v padesátce svých obchodů nárůst prodejů mobilů o 53 procent. „Důvodem je omezená nabídka mobilních operátorů, a zejména ústup od dotování telefonů. V kamenných obchodech mnohé přístroje vyjdou levněji než u operátorů,“ sdělil Právu ředitel prodeje Expert Elektro Robin Weintritt.

„S tím, jak operátoři přestávají dotovat telefony, zaznamenáváme měsíc od měsíce rostoucí zájem o telefony všech značek. V meziročním srovnání je růst prodejů nejmarkantnější ve smartphonech, například za červenec a srpen nám prodeje vzrostly o 151 procent,“ dodal.

Výrobci se snaží oslnit novou výbavou

Růst prodejů ale zaznamenali i další obchodníci. „Trh bez mobilních operátorů výrazně posiluje a rostoucí tendenci i nadále očekáváme – spíše však v hodnotě než v počtech prodaných telefonů, a to především díky chytrým telefonům,“ informovala Právo mluvčí řetězce Datart Jana Choroušová.

Prodejní boom podle ní umocňuje nástup nových modelů, u kterých se výrobci předhánějí ve výbavě – především v parametrech procesorů, celkové tloušťce telefonu a v neposlední řadě osazováním telefonů výkonnými fotoaparáty. „Ty jsou již srovnatelné s rozlišením kompaktních digitálních fotoaparátů. Oživením trhu je pak rovněž nový operační systém Windows Phone 8 jako alternativa k Androidu a iOS,“ doplnila Choroušová.

Obchody podle Weintritta lákají zákazníky také rozmanitější nabídkou mobilů, než jakou mohou dostat od operátorů. „Lidé totiž v kamenných obchodech často nakupují méně etablované značky, které mají srovnatelné vybavení, jen jejich cena je výrazně nižší.

„Nejvíce prodávané mobily jsou v ceně pět až deset tisíc korun. Kromě smartphonů jsou to stále i klasické tlačítkové telefony,“ upozornil Weintritt s tím, že klasické mobilní telefony stále tvoří 35% podíl na celkovém prodeji.

Rostoucí zájem hlásí také e-shopy

Ze statistik obchodníků také vyplývá, že vzrůstá zájem o dříve upadající, nebo dokonce už jednou zaniklé značky. „Příkladem může být kdysi oblíbený a lidový Alcatel, se kterým jsme se, coby výrobcem mobilních telefonů, v ČR léta nesetkali. Nyní však prošla značka znovuzrozením a v kategorii dostupných smartphonů se jí daří,“ dodal Weintritt.

Rostoucí zájem Čechů o mobily hlásí i e-shopy. „Návštěvnost v sekci Mobil serveru Zboží.cz stoupla v srpnu oproti červenci téměř o pětinu,“ sdělil Právu Jakub Šumanský z tiskového oddělení společnosti Seznam.cz. Ze značek lidé podle něj nejvíce vyhledávají mobily od jihokorejské společnosti Samsung, zájem mají i o telefony značek Apple, Nokia, Sony a HTC.

Ve světě jsou prodeje mobilů na rekordu

Mobily se dobře prodávají ale i jinde. Celosvětová poptávka po mobilních telefonech dosáhla letos rekordní úrovně. Jak Právo ve středu upozornila společnost GfK, která se zabývá průzkumem trhu, ještě nikdy se na celém světě neprodalo tolik mobilních telefonů jako v první polovině roku 2013.

„K prudkému nárůstu přispívá především poptávka po chytrých telefonech, které jsou stále dostupnější, a dále nové nadstandardní funkce telefonů ve střední a vyšší cenové kategorii. Od ledna do června stoupla celosvětová poptávka po chytrých telefonech meziročně o 66 procent,“ uvedla v tiskové zprávě GfK. Rychle celosvětově rostou také prodeje tabletů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám