Hlavní obsah

Distribuce plynu mírně zlevní, domácnosti ušetří stokoruny

Energetický regulační úřad (ERÚ) sníží v příštím roce cenu za distribuci zemního plynu pro koncové zákazníky průměrně o pět procent. Platba za distribuci je součástí regulované složky ceny plynu, o které rozhoduje ERÚ. Regulovaná část tvoří asi 20 procent celkové ceny, rozhodující vliv má cena komodity.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

„Vzhledem k tomu, že regulovaná část ceny činí něco přes 20 procent celkové ceny za plyn, je celkový finanční dopad nižší. Pro průměrnou domácnost, která topí plynem se spotřebou 26 MWh, to znamená pokles o 320 Kč ročně, tedy o jedno procento. Majitelé bytu se spotřebou 4 MWh ušetří 98 Kč za rok, tedy 1,56 procenta z celkové ceny,“ řekl Právu produktový manažer Sfinance.cz Martin Špaček.

„Po několikaměsíčních nekompromisních, avšak profesionálních a transparentních jednáních se podařilo dosáhnout snížení ceny za distribuci zemního plynu pro koncové zákazníky v roce 2014 v průměru o pět procent,“ uvedla předsedkyně ERÚ Alena Vitásková. Ke snížení distribučních tarifů by podle úřadu mělo přispět omezení povolených výnosů distribučních společností.

ERÚ ve snaze o snížení distribučních tarifů v minulosti usiloval o zkrácení takzvaného třetího regulačního období, které stanovuje podmínky pro obchod s plynem až do konce příštího roku. Takové zkrácení by ERÚ umožnilo nastavit nové podmínky pro obchod a distribuci. Plynárenské společnosti ale takový krok odmítaly.

Nabídky dodavatelů plynu je možné si porovnat na cenové kalkulačce.

Reklama

Výběr článků

Načítám