Hlavní obsah

Předčasné zrušení životního pojištění a penzijního připojištění zvýší daň i o tisíce

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří loni nedodrželi podmínky smlouvy a předčasně zrušili životní pojištění či penzijní připojištění, musí nyní prostřednictvím přiznání státu vrátit úlevu na dani, kterou v předchozích letech získali díky daňovým odečtům. Může jít přitom o poměrně významné částky.

Foto: Foto archiv, Právo

Fronta na daňové přiznání.

Článek

Například jeden z našich čtenářů loni předčasně zrušil své životní pojištění, které uzavřel v roce 2003. Do roku 2011 uplatnil daňové odečty v celkové výši asi 97 000 Kč, čímž ušetřil na dani celkem 14 550 korun.

Tuto celou částku nyní musí prostřednictvím přiznání státu vrátit. Odkládat to nelze. Zákon o dani z příjmů ukládá, že k tomu musí dojít v přiznání za rok, ve kterém došlo k předčasnému ukončení smlouvy.

Čtenář bude postupovat tak, že částky, které každý rok odečítal od základu daně, v souhrnu uvede do tzv. ostatních příjmů (§ 10 zákona) v příloze číslo 2 přiznání (tedy 97 000 korun). Žádné výdaje k tomuto příjmu nemůže použít. Jde současně o dílčí základ daně, který přenese do řádku 40 na druhé straně přiznání.

V případě dlouhodobých smluv není třeba za některé roky odečty zpětně dodanit. U předčasného zrušení životního pojištění je nutné dodanit odečty, které byly uplatněny počínaje rokem 2001. U penzijního připojištění je zákon mírnější, v tomto případě počínaje rokem 2006. Náš čtenář má tedy smůlu, musí dodanit celou částku 97 000 Kč.

Podmínkou věk 60 let

U životního pojištění se v jednom případě předčasného zrušení smlouvy nemusí odečty zpětně dodanit. A to tehdy, pokud byla současně uzavřena nová smlouva soukromého životního pojištění splňující podmínky pro uplatnění nezdanitelné části základu daně a přitom z předčasně zrušené smlouvy nebylo vyplaceno pojistné plnění nebo odbytné, nýbrž zároveň rezerva nebo kapitálová hodnota pojištění byla bezprostředně převedena na novou smlouvu.

Připomeňme ještě, že u životního pojištění lze odečíst maximálně 12 000 Kč ročně. A to pouze u soukromého životního pojištění pro případ dožití, pro případ smrti nebo dožití a u důchodového pojištění.

Ve smlouvě musí být sjednána výplata pojistného plnění až po 60 kalendářních měsících od uzavření smlouvy a současně nejdříve v roce dosažení věku 60 let.

Přiznání lze podat do 2. dubna

U penzijního připojištění se státním příspěvkem lze za rok 2012 odečíst tu část celkových plateb, která převýší 6000 Kč, nejvýše lze odečíst 12 000 korun. I zde je podmínkou pět let spoření a dosažení věku 60 let (u některých starších smluv, které setrvaly u původního penzijního plánu, je podmínkou dosažení věku 50 let).

Termín pro podání daňového přiznání se letos kvůli Velikonocům posunul až na úterý 2. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám