Hlavní obsah

Po silném výprodeji trhy opět rostou. Pomáhá situace v Evropě

Novinky, Jaroslav Brychta, XTB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konec září zastihl finanční trhy v o poznání lepší náladě. Důvody k optimismu lze hledat zejména v Evropě.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Akciové indexy v USA i Evropě zažily poměrně úspěšný týden. Navzdory nervóznímu začátku pátečního odpoledne si od pondělí dokázaly připsat zajímavé zisky, když jen v Německu rostl burzovní index DAX o více než 7 %. Hlavním tahounem jejich růstu se přitom staly banky, jejichž akcie byly v průběhu léta pod největším prodejním tlakem od dob finanční krize z let 2008 a 2009.

Hlavním důvodem návratu optimismu na trhy byla v týdnu situace na evropském trhu s dluhopisy. Tu se podařilo Evropské centrální bance stabilizovat, i když za cenu výrazného zvýšení nákupů nekvalitních dluhopisů členských zemí eurozóny, kterých jen v posledních sedmi týdnech nakoupila za 84 miliard euro. Podle posledních dat ale ECB za celý minulý týden nakoupila dluhopisy za necelé 4 miliardy euro. To je výrazně méně, než kolik nakupovala v týdnech předchozích, což naznačuje, že by podobně agresivní opatření již nemusela být zapotřebí.

Německý parlament dal zelenou rozšíření záchranného fondu

Důvěru na trh s evropskými dluhopisy postupně přináší i hladké pokračování legislativního procesu schvalování rozšíření pravomocí a celkového objemu evropského záchranného fondu (EFSF), které nyní probíhá v jednotlivých parlamentech členských zemí eurozóny. Naposledy včera přitom přesvědčivou většinou 523 z 620 poslanců prošel tento návrh i klíčovou zkouškou v německém Bundestagu. Němečtí zákonodárci tak vyslali nečekaně silný vzkaz, že jsou i nadále připraveni bránit projekt společné evropské měny, o jehož životaschopnosti mají trhy v posledních měsících stále větší pochybnosti.

Evropa nyní čeká na to, až dají rozšíření EFSF zelenou i parlamenty posledních čtyř zemí. Dnes rozhoduje o návrhu na rozšíření EFSF Rakousko a v průběhu října ještě Nizozemsko, Malta a Slovensko, jehož souhlas je zatím asi největší neznámou. Po schválení návrhu budou garanční kapacity fondu navýšeny, přičemž prostředky fondu budou moci být nově využity i k rekapitalizaci bankovního sektoru v jednotlivých zemích. To může představovat značnou úlevu zejména pro takové země, jako je Španělsko, jehož bankovní sektor zůstává zaplaven nekvalitními hypotékami a úvěry developerům.

Pád eura se zastavil

Dobré zprávy z Evropy pomohly v týdnu ke stabilizaci evropské měně. Ta se od konce srpna nacházela pod velmi silným prodejním tlakem, když jen na páru s dolarem ztratila 7,2 % a propadla se až na své osmiměsíční minimum. Euro v tomto týdnu dokázalo zpevnit o jeden cent nad 1,35 euro za dolar, což je cena, kterou si drželo také v průběhu pátečního dopoledne.

Navzdory stabilizaci na evropském trhu s dluhopisy zůstávají rizika dalšího zhoršení nálady na trzích stále vysoká. Světová ekonomika totiž i nadále výrazně zpomaluje, což potvrzují již více než dva měsíce nově přicházející ekonomická data z USA i z Evropy. Obchodníci proto již netrpělivě čekají na data, která začnou přicházet příští týden ze Spojených států. USA totiž nabídnou sérii důležitých ekonomických ukazatelů včele se zářijovými výsledky z pracovního trhu, kde zůstává situace i nadále velmi vážná. Za celý srpen totiž americká ekonomika nedokázala vytvořit jediné pracovní místo, a pokud by podobně skončily také zářijové výsledky, trhy mohou na zatím stále velmi křehký optimismus rychle zapomenout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám